Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нове дослідження демонструє, що може заспокоїти змій в стресі — і це напрочуд актуально

Важливо

Змії: вони такі ж, як ми — принаймні в одному відношенні. Згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Frontiers in Ethology, рептилії можуть покладатися на інших собі подібних, аби в стресовій ситуації зберегти спокій. Так само роблять люди, гризуни, птахи й примати.

Про це пише CNN.

Американські вчені зосередили свою увагу на південнотихоокеанських гримучих зміях, або Crotalus helleri, які поширені в Південній Каліфорнії. І виявили, що змії, які переживали стресові ситуації в присутності супутника, демонстрували зниження частоти серцевих скорочень порівняно з тими особинами, які пережили стрес наодинці.

Щоб дізнатися це, дослідники помістили 25 змій у 19-літрові пластикові відра, герметично закрили їх і вдарили по контейнерах, щоб імітувати стресове середовище. Вони відстежувати рівень стресу рептилій, коли ті були наодинці, із супутником і з мотузкою приблизно такого ж розміру, як інша змія. Частота серцевих скорочень змій суттєво знижувалася лише у другому випадку.

Це відкриття доводить наявність у рептилій соціальної буферності — явища, коли наявність друзів може зменшити біологічну реакцію на стрес.

“Люди часто справді бояться змій, вони не надто відрізняються від нас. У них є мами, які піклуються про своїх дітей. Вони можуть зменшити свій стрес, коли вони разом. Це те, що ми, люди, теж робимо”, — сказала один з авторів дослідження Челсі Мартін, докторант Університету Лома Лінда в Каліфорнії.

Учені припускають, що подібна поведінка може бути властива багатьом видам змій, а також ящіркам, крокодилам та іншим рептиліям.

Минулого року науковці знайшли у змій клітори. Йдеться про орган, який за своїми функціями і будовою є точним аналогом клітора ссавців. Його призначення, як припускають, аналогічне — приносити задоволення при процесі спарювання.

Як розповідало раніше BitukMedia, нещодавнє дослідження біологів показало, що риби можуть бути здатні відчувати та реагувати на страх один одного. Все це дія гормону окситоцину, який зазвичай асоціюється з емпатією в людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі