Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

За запахом долонь людини можна визначити її стать, – дослідження

Важливо

Вчені з Флориди (США) навчилися визначати стать людини з точністю понад 96%, покладаючись винятково на запах її рук. Це може допомогти правоохоронцям швидше розкривати злочини.

Про це розповідає The Jerusalem Post.

Вчені кажуть, що достатньо понюхати долоні і можна з точністю 96% визначити стать людини. Але як завжди є нюанс.

Для дослідження біохіміки з Глобального центру судової експертизи та правосуддя при Міжнародному університеті Флориди взяли 60 людей – 30 чоловіків та 30 жінок. І зібрали з їхніх долонь зразки запахів. Дослідники не аналізували “ароматний” слід, який може залишити чиясь спітніла долоня, скажімо, на ручці дверей або на одязі. Натомість вони протирали долоні людей бавовняною тканиною через годину чи більше після того, як ті востаннє мили руки.

Зібрані зразки біохіміки проаналізували за допомогою мас-спектрометрії, застосовуючи різні статистичні методи, аби визначити, який підходить для визначення статі за запахом. Спираючись лише на отримані дані, вчені спробували визначити стать людини на основі її профілю ароматів. Аналіз успішно визначив стать 58 з 60 учасників — таким чином, точність дослідження становила 96,67%. 

Мас-спектрометрія – це метод аналізу та ідентифікації речовини, що дозволяє визначити концентрацію її різних компонентів. Він працює шляхом іонізації хімічних сполук для одержання заряджених молекул або їхніх фрагментів. Потім ці молекули або їхні частинки будуть розділятися відповідно до відношення їхньої маси до заряду.

В ході попередніх досліджень запахів людських рук вчені навчились визначити вік людини та її приналежність до расової чи етнічної групи. Отже, всі ці техніки можуть спростити завдання поліцейським у пошуку злочинців, а у злочинців дедалі менше шансів залишитися безкарними.

Справа в тому, що людські руки випромінюють запах з виразним хімічним профілем, що складається з летких хімічних сполук, які випаровуються зі шкіри. Маслянисті виділення людських рук також можуть залишатися на поверхнях разом з відбитками пальців та слідами ДНК.

Як розповідало раніше BitukMedia, зберігати ДНК з місць злочинів можуть кішки. Збіги з людиною, що цікавить, можна знайти у 70% випадків. При цьому не має значення, як давно вона чи він контактували з кішкою і якої довжини в тварини шерсть. Таких висновків дійшли біологи з Університету Фліндерс (Австралія). Судмедексперти запропонували використовувати домашніх котів в якості доказів злочинів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі