П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Помічники криміналістів – кішки можуть бути носіями ДНК з місця злочину

Важливо

Кішки можуть зберігати ДНК з місць злочинів. Збіги з людиною, що цікавить, можна знайти у 70% випадків. При цьому не має значення, як давно вона чи він контактували з кішкою і якої довжини в тварини шерсть. Таких висновків дійшли біологи з Університету Фліндерс (Австралія). Судмедексперти запропонували використовувати домашніх котів в якості доказів злочинів.

Про це повідомляє Science Alert.

Шерсть кішки може зберегти достатньо ДНК людини, яка була поблизу тварини. Вчені вважають, що це може бути доказом присутності конкретних людей у ​​місцях проживання котів. Відкриття можна використовувати при розслідуванні злочинів та зборі доказів, – стверджують науковці.

Для дослідження відібрали 20 кішок з 15 будинків. У будинках господарів вчені двічі брали мазки з шерсті на правій стороні кожної кішки та збирали зразки ДНК у більшості учасників дослідження. Потім вчені порівняли ДНК, отриману з котячої шерсті, зі зразками ДНК їхніх господарів.

Більше 80% мазків містили кількість ДНК, придатну для аналізу. Зв’язати її з конкретними людьми вдалося у 70% випадків. При цьому їм достатньо було просто побути поряд з твариною.

Автори роботи, опублікованої в журналі Forensic Science International: Genetics Supplement Series, пишуть, що кішки насправді можуть бути корисними свідками злочинів, а саме можуть стати в нагоді судмедекспертам для ідентифікації злочинців.  

Однак потрібна ще низка досліджень, щоб зрозуміти, наскільки стійка людська ДНК на кішках, що може на неї впливати і які існують способи передачі ДНК від людини до кішки і навпаки. 

Наразі експерти недооцінюють здатність цих домашніх улюбленців зберігати сліди присутності людей, а ці безмовні свідки злочинів можуть знати і “розповісти” більше, ніж ми могли б припустити.

Як повідомляло раніше BitukMedia, улюбленець чоловіка зі штату Мічиган удостоєний титулу Книги рекордів Гіннеса як найвищий живий домашній кіт. Інший вихованець – володар найдовшого хвоста. Ці тварини – родичі котів-рекордсменів, що трагічно загинули у пожежі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі