Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Більша кількість веселок стане наслідком глобального потепління

Важливо

Американські вчені з’ясували, що до 2100 року веселки з’являтимуться на Землі на 5% частіше. Особливо у північних широтах та високогірних районах — через менші снігопади та рясніші дощі. При цьому в Середземномор’ї це атмосферне явище траплятиметься рідше, ніж зараз. Йдеться про наслідки змін клімату.

Про це повідомляє Phys.

Команда аналітиків Гавайського університету в Маноа вивчила фотографії в одній соціальній мережі, де люди діляться різними знімками. Вони розсортували десятки тисяч світлин, зроблених у всьому світі, з позначкою «веселка».

Потім фахівці створили модель прогнозування веселки на основі відібраних знімків та карт опадів, хмарного покриву та кута нахилу сонця. В підсумку вони застосували свою розробку до теперішнього часу. Вона продемонструвала, що на 66-79% територій суші кількість веселок збільшиться. Але найкрасивіші та найчастіші веселки можна буде спостерігати на островах у північній широті та в малонаселених районах високо в горах. Зокрема — на Гавайях та Тибеті.

“Це пов’язано з тим, що рельєф острова піднімає повітря під час щоденних морських бризів, викликає локальні зливи. Небо при цьому залишається ясним, воно пропускає сонце, створюючи величні веселки”, – поділився один з авторів.

За оцінками авторів нового дослідження, в результаті глобального потепління на початок наступного століття земляни зможуть спостерігати веселку приблизно на 5% частіше, ніж на початку 21 століття. Натомість на 21-34% територій суші веселки стануть більш рідкісним явищем, ніж зараз. Це густонаселені райони із задимленою атмосферою та райони, вражені посухою.

Як повідомляло раніше BitukMedia, третина населення планети проживатиме за температур, які тепер спостерігають у Сахарі. Тому людству вже зараз варто замислитись про переїзд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі