П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Спочатку був кінь: навіщо Британському музею робот-скульптор?

Важливо

У Лондоні створюють копії відомих античних експонатів. Для цього фахівці з Інституту цифрової археології Оксфордського університету розробили Robotor. Це робот, що здатний відтворювати об’ємні копії предметів. Він виточує їх з каменю як скульптор. Копії “викрадених” артефактів можуть допомогти вирішити конфлікт між Британією та Грецією.

Про це повідомляє The National.

Robotor вже зміг створити 3D-копію давньогрецької скульптури. В якості оригіналу фахівці обрали коня давньогрецької богині Місяця – Селени. У давнину статуя знаходилася біля східного фронтону головного храму Афін, а потім разом з іншими, так званими, “мармурами Парфенона” на початку XIX століття опинилась в колекції Британського музею.

Британський робот-скульптор, оснащений алмазними різцями, зміг вирізати голову коня з мармурової брили вагою у тонну за п’ять днів.

Фото – Institute for Digital Archaeology

Зараз Robotor зайнятий створенням точної копії ще одного давньогрецького шедевра – метопи (фрагмента фриза) Парфенона. На ньому зображено битву між лапіфами та кентаврами. Усі копії робот виточує з того самого пентелійського мармуру, з якого були виготовлені оригінали.

У Британському музеї не виключають, що точні репліки “мармурів Парфенона” зможуть замінити в експозиції справжні 2500-річні артефакти. Адже останні мають повернути Греції.

Влада Греції неодноразово вимагала повернути вивезені пам’ятки античної епохи, зокрема й ті, що були встановлені у Парфеноні. Директор інституту цифрової археології пояснив, що виготовлення цих копій може стати частиною угоди щодо повернення скульптур на батьківщину, але відмовився розкривати деталі.

Статуї V століття були вивезені з храму Парфенон шотландським дворянином лордом Елджіном, який обіймав посаду посла при османському дворі. Дозвіл на вивезення статуй він отримав від турецької влади. Адже у той період Афіни були окуповані Османською імперією.

З 1817 року статуї перебувають у Британському музеї. У своїй нещодавній заяві установа зазначила, що скульптури були вивезені Елджином з дозволу законної влади. Між тим, у Великій Британії дедалі більше говорять про повернення Греції статуй з Парфенона.

Як повідомляло раніше BitukMedia, влада Нью-Йорка повернула Італії 142 крадені предмети старовини вартістю близько $14 млн. Третину з них  вилучили у одного із найвідоміших у світі колекціонерів Майкла Стейнхардта.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі