П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пташиний марафонець: грицик малий здійснив безпересадковий переліт з Аляски до Австралії

Важливо

Вчені зафіксували новий світовий рекорд серед птахів. Міжнародна команда орнітологів повідомила про дивовижний переліт грицика малого з Аляски до Австралії. Птах, якому лише п’ять місяців, перелетів понад 13,5 тисяч кілометрів. За 11 днів польоту крихітна пташка жодного разу не зупинилась на відпочинок.

Про це повідомляє Guardian.

Малі грицики (Limosa lapponica) з родини баранцевих і раніше були відомі своїми тривалими безперервними перельотами. Але й серед них завівся унікум, що зумів здивувати вчених. Птах, відомий лише за номером 234684, народився на Алясці і там же був позначений 5G-датчиком, який прикріпили йому до спини. Далі грицика відстежували за цією міткою за допомогою супутника.

От яким був шлях птаха. За даними фахівців з Інституту орнітології Макса Планка, 13 жовтня грицик вилетів з Аляски. 19 жовтня він був вже над відкритим океаном на захід від Гаваїв, а також пролітав над острівною державою Кірібаті в Тихому океані. Ще за два дні птаха спостерігали над Республікою Вануату.

Молодий малий грицик перелетів з Аляски (США) до Тасманії (Австралія), подолавши рекордні 13 560 км без зупинок. Фото – Johnny Madsen/Alamy.

Далі він прямував на південь, пролетівши приблизно за 620 км на схід від Сіднея – між Австралією та Новою Зеландією. 23 жовтня грицик різко повернув праворуч – на захід. І от нарешті 25 жовтня приземлився в затоці Ансонс на північному сході Тасманії. Це острів, який також є австралійським штатом.

Весь його шлях становив 13 560 км і зайняв 11 днів і 1 годину. Дані з супутника підтвердили, що грицик не зупинявся на відпочинок. А отже, маємо новий рекорд “марафонських” польотів птахів.

Дослідники зазначили, що помічений грицик, звісно, встановлював рекорд не сам, а разом з іншими родичами у зграї, але ті залишились невідомими. Цей дивовижний вид птахів, за даними вчених, зміг зменшити свої внутрішні органи, аби більше місця залишилося для запасу поживних речовин та жиру. Саме це дозволяє цим критіхним пернатим бути такими витривалими.

Цього разу молодий птах побив рекорд дорослого самця малого грицика, встановлений минулого року. Тоді птах пролетів 13 тисяч кілометрів. На його честь навіть створили сувенірні набори з кухонними рушниками — тепер орнітологам, мабуть, доведеться замовляти новий комплект.

Як повідомляло раніше BitukMedia, орнітологи розгадали загадку суворого поводження пернатих зі своїм потомством. Навіщо прямочубі пінгвіни завжди знищують перше з двох яєць? Розбивають чи викидають з гнізда… Все заради виживання виду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі