П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Визначили найкращий сир 2022 року. У конкурсі брали участь 21 українська сироварня

Важливо

У валлійському Ньюпорті (Британія) відбувся конкурс  World Cheese Awards. На ньому цього року брали участь 4434 сортів сиру із 42 країн. Україна брала участь вперше. Її представляли 39 сортів від 21 сировара із 11 областей.

Про це пишуть CNN та Posteat.

Cири на британському World Cheese Awards оцінювали 250 судей. Суддівську команду набрали із сироварів, продавців, письменників та інших експертів. Переможців визначали шляхом сліпої дегустації.

Перемогу отримав сир грюєр зі Швейцарії Le Gruyère AOP surchoix. Змагання було запеклим. Спочатку список “суперзолотих” чемпіонів скоротили до 98, а потім до 16 останніх.

Судді описали сир, виготовлений сироварнею Vorderfultigen і рафінером Gourmino, як “справді вишуканий сир ручної роботи”, який тане на язиці та має нотки трав, фруктів і шкіри. “Сир із великим смаком і букетом”. За текстурою це зрілий сир грюйер злегка розсипчастий і виготовлений із сирого коров’ячого молока.

Друге місце посів Gorgonzola Dolce DOP, м’який маслянистий блакитний сир, виготовлений сироварнею De’ Magi з Італії.

Україна була представлена на конкурсі сироварів вперше. Виступила із девізом Freedom tastes great – “Свобода смакує чудово”.

Україну представляли як тверді витримані сири, так і крем-сири – із натурального коров’ячого, овечого та козячого молока, виготовлені за різними технологіями. Наприклад, один із них витримують у соляному розчині на основі не води, а грушевого дистиляту. Інший вкривають какао-пудрою.

Загалом сири на конкурсі були представлені різних кольорів і форм. Окрім традиційних величезних круглих “голів”, вкритих воском, прямокутних брусків чеддера чи круглих валиків козячого сиру, були сири у формі відьомських капелюхів і квітів, сири, загорнуті в листя кропиви або покриті попелом. Були сири, схожі на тістечка, вишукано прикрашені фруктами. Були білі, помаранчеві, сині – навіть фіолетові. Один сир виглядав так, ніби його намалював абстракціоніст Джексон Поллок, вважає кореспондент CNN.

Як повідомляло раніше BitukMedia, бельгієць Альберт ван Лімберген проїхав на велосипеді 1,4 тис. км заради круасанів. На поїздку від домівки у місті Льєж до пекарні Boulangerie Roy Le Capitole у французькій Ніці він витратив 12 днів. У рецепті круасанів, заради яких була мандрівка, використовують унікальну лаванду.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі