Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Поховання дівчинки кам’яного віку називають сенсаційною знахідкою

Важливо

У Фінляндії розкопали могилу дитини віком близько 8 тис. років. Її називають унікальною, адже поруч із рештками дівчинки кам’яного віку знайшли числені сліди пташиного пуху та пір’я і шерсті вовка або собаки.

Про це повідомляє CNN.

Незвичайну могилу знайшли у місцевості Маджоонсуо, де проводяться археологічні розкопки, муніципалітеті Оутокумпу. Археологи зробили дорогу, якою їздив робочий транспорт, і ще у 1992 побачили, що на ній видно сліди охри – природнього фарбника, який традиційно використовувався для поховань у кам’яний вік.

Розкопки розпочали ще 2018 року. Оскільки грунт у Фінляндії дуже кислий, то рештки зберігаються погано. Що вдалося знайти від дівчинки, то це кілька її зубів – їй було 3-10 років. Також знайшли два кварцові накінечники стріл і перо сокола, яке, ймовірно, було частиної стріли. Також знайшли два ритуальні поховальні предмети із кварцу. А ось ґрунт довкола виявився повний цікавих фрагментів.

У землі знайшли 24 мікроскопічні фрагменти пташинного пуху та пір’я, яке належить водоплавни, що може означати, що дівчинку перед похованням закутали у щось типу примітивного пуховика – старовинну парку чи анорак, або ж що її поклали на перину. Це перші сліди пір’я, знайдені у похованні у Фінляндії.

Також знайшли сліди рослинних волонок із верби чи кропиви, які могли використовувати для плетіння рибальських сіток чи кріплення частин одягу. т

Крім того, де мали бути ноги дівчинки, знайшли сліди шерсті собаки або вовка. Науковці, щоправда, припускають, що це можуть сліди хутряного взуття, а не похованої разом з дівчинкою тварини.

Bright red ocher marked the spot of the grave, uncovered on a service road in a forest in Eastern Finland.
Унікальну могилу дівчинки знайшли посеред дороги завдяки охрі. Фото: CNN

“Собаки, поховані разом із померлими, були знайдені, наприклад, у Скейтхольмі на півдні Швеції, якому приблизно 7 тис. років”, — сказала співавтор дослідження Крістіна Маннермаа, доцентка кафедри культури Гельсінського університету.

“Відкриття в Маджоонсуо є сенсаційним, хоча від тварини чи тварин не залишилося нічого, крім волосся — навіть зубів. Ми навіть не знаємо, собака це чи вовк. Але використаний метод показує, що сліди хутра та пір’я можна знайти навіть у могилах віком кілька тисяч років, у тому числі у Фінляндії”, – заявила вона.

Органічні рештки науковцям вдалося знайти завдяки кропітливій роботі. Вони набрали 60 мішків ґрунту, акуратно його просіяли, а потім подивилися під мікроскопом.

Як повідомляло BitukMedia, мешканка американського містечка Елім на Алясці Андреа Нассук і її чоловік Дзозеф випадково знайшли рештки мамонта. Серед них – рідкісний “блакитний” бивень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі