П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

100% органічний – із грибного міцелію виготовили абажур

Важливо

Естонська компанія Myceen представила абажур B-Wise, виготовлений із грибного міцелію. За текстурою вони – як штучна шкіра. Презентація відбулася у нідерландському Ейндховені на Dutch Design Week – найбільшій щорічній дизайнерській події в Північній Європі. 

Про це повідомляє Yanko Design.

Міцелій – це грибні нитки, часто непомітні звичайній людині. Вони ростуть у субстраті – землі чи деревині, а людина бачить лише плодове тіло гриба.

Усі фото: yankodesign.com

B-Wise готують окремо для кожної лампи. Виробники беруть форму і заповнюють її соломою, тирсою та іншими відходами деревообробки та агропромисловості, і селять там міцелій. За 5 тижнів міцелій споживає деревину та іншу органіку і розростається. Його виймають та засушують, аби він не ріс далі. Плафон вставляють у раму із фанери та алюмінію. У комплект також входить керамічна розетка та кабель.

Міцелій має багато переваг – він відносно міцний завдяки тому, що грибні волокне переплетені одне з одним; він є екологічним замінником шкіри, оскільки має подібну текстуру; при його виробництві немає шкідливих викидів; він перегниває і він здатен заповнювати різні форми. Міцелій планують використовувати для будівництва екологічних будинків на Марсі.

Як повідомляло BitukMedia, y парку в польському місті Гдиня розмістили ліхтарі у формі грибів, спроєктовані Mozi — групою дизайнерів і архітекторів, які надихаються природою. “Гриби” живляться від фотоелементів, що дозволяє прикріпити лампу де завгодно.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі