П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ці пінгвіни таємничим чином залишають своє перше яйце. Нарешті вчені знають чому

Важливо

Розбивають чи викидають з гнізда… Навіщо прямочубі пінгвіни завжди знищують перше з двох яєць? Орнітологи розгадали загадку такого суворого поводження пернатих зі своїм потомством. Все заради виживання виду.

Про це розповідає Science Alert.

Прямочубі пінгвіни (Eudyptes sclateri) –  найменш вивчені з пінгвінів. Вони гніздяться на вкрай віддалених від людей субантарктичних островах, оточених крутими скелями в Південній частині Тихого океану поблизу Австралії та Нової Зеландії. За останні півстоліття популяція прямочубих скоротилась наполовину. З чим пов’язане вимирання, вчені поки що не розуміють, але в них є свіже пояснення.

Коли зоологи вивчали колонію великих чубатих пінгвінів у 1998 році, вони звернули увагу на дивну репродуктивну стратегію цих птахів. У сезон розмноження з інтервалом у кілька днів самки відкладають два яйця, але перше з них завжди гине. Самки або навмисно не висиджують його і навіть викочують геть з гнізда, або розкльовують. Піклуються вони лише про друге яйце.

Висувалися різні припущення для пояснення цього. Наприклад, що менше яйце потрібне для підстрахування, якщо з більшим щось станеться . Або що перше яйце піддається великому ризику бути пошкодженим у шлюбний період, як-от під час бійок самців, тому раціональніше вкладатися у друге…

Відтоді минула майже чверть століття, а пояснення такій «марнотратній» поведінці пінгвінів знайшлось тільки зараз. Дослідники з Університету Отаго (Нова Зеландія) вважають, що інфантицид або вбивство потомства є єдиною можливою стратегією виживання виду в умовах дефіциту їжі.

Справа в тому, що кількість криля і молюсків в океані, якими харчуються чубаті пінгвіни, останні півстоліття стрімко скорочується.

Перше яйце формується в організмі самки в період, коли вона ще мігрує в бік місць гніздування та витрачає дуже багато енергії. Самка відкладає його відразу після прибуття на острів. А от друге – десь за п’ять днів, у більш сприятливій ситуації. При цьому перше яйце завжди значно дрібніше. В яйці номер два більше жовтка з поживними речовинами. А отже, шансів на виживання.

Два яйця прямочубих пінгвінів. Фото – Lloyd Davis Photography/CC-BY 4.0

Науковці вважають, що самки великих чубатих пінгвінів біологічно “запрограмовані” на знесення двох яєць. Але в умовах дефіциту їжі їм доводиться робити вибір, в кого з пташенят вкладати свої обмежені ресурси. У явно слабкішого первістка або у більшого, другого, в якого більше шансів на виживання. І вибір завжди робиться на користь другого. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, на острів Галіндез, де розташована українська антарктична станція “Академік Вернадський”, припливли близько тисячі субарктичних пінгвінів. Птахи прибули зарано, і це пов’язано з надто теплою погодою, кажуть полярники.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі