Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Біологи відшукали клітори у змій

Важливо

У самок змій є клітор – такого висновку дійшли біологи з Університету Аделаїди (Австралія). Йдеться про орган, який за своїми функціями і будовою є точним аналогом клітора ссавців. Його призначення, як припускають, аналогічне — приносити задоволення при процесі спарювання.

Про це розповідає PHYS. 

Орган, який виявився клітором у змій, відомий давно, але його призначення залишалося незрозумілим. Вважалось, що ці органи самок змій є або ароматичними залозами, або недорозвиненими пенісами і навіть, що вони призначаються для стимуляції самців, а не навпаки.

Автори нового дослідження рішуче виключили такі теорії і запропонували перший повний опис зміїних кліторів в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Отримані дані свідчать, що клітор може бути звичайним явищем для лускатих, найбільшого підрозділу рептилій, до якого входять змії, і може відігравати важливу роль у процесі розмноження.

Але, як зауважують біологи, на сьогодні проведено порівняно мало досліджень з цього питання, як і у випадку кліторів майже всіх тварин. Жіночі статеві органи все ще вивчені набагато меншою мірою, ніж чоловічі, всупереч тому, що це відома проблема упередженості у біології. Але тепер група дослідниць із Університету Аделаїди та Коледжу Маунт-Холіок трохи виправила нерівність.

“Жіночі геніталії зазвичай не беруть до уваги порівняно з їхніми чоловічими аналогами, що обмежує наше розуміння статевого розмноження серед хребетних”, — пишуть автори дослідження.

З 1800-х років було відомо, що у самців лускатих є орган під назвою геміпеніс. Але тільки 1995 року німецький герпетолог Вольфганг Беме, який досліджував варанів, вперше описав жіночий статевий орган лускатих – геміклітор.

Меган Фолвелл, провідний автор нового дослідження, розповіла, що почала з аналізу гемікліторів звичайної гадюки. Потім біологи препарували 10 змій дев’яти різних видів, зокрема пітона строкатого, гадюку шумливу, змію мексиканську мокасинову тощо.

Гадюка шумлива. Фото – Wikipedia/4028mdk09 

Вчені виявили, що у змій є два окремі клітори (геміклітори), розділені тканиною і приховані шкірою на нижньому боці хвоста. За словами Фолуелл, у гадюки орган має форму трикутника, «подібно до серця».

Деякі органи невеликі. Але є й такі, що займають майже всю область навколо клоаки — крихітного отвору для травного, сечового та репродуктивного трактів. Розміри геміклітора варіюються від 1 до 7 мм. Органи мають еректильну тканину, яка, ймовірно, набухає від крові, а також нервові пучки, які “можуть свідчити про тактильну чутливість, подібно до клітора ссавців”, йдеться у дослідженні.

“Змії – дуже чуттєві тварини, – каже Фолвелл, – тому є велика ймовірність, що вони отримають досить багато відчуттів навіть через шкіру”. Якщо статеві органи змій стимулюються під час сексу, це, як припускають, призводить до більш тривалого та частішого спарювання, що збільшує шанси на репродуктивний успіх. Але наступні дослідження допоможуть дізнатися більше про роль кліторів у змій.

“Задоволення – важлива частина відтворення, – каже Фолвелл. — Але жіночі геніталії — це табуйована тема, не найпростіша для обговорення”.

Безпосереднім поштовхом до дослідження стала робота, оприлюднена у США на початку 2022 року. У ній повідомлялося, що клітор людини має від 9850 до 11000 нервових закінчень – на 20% більше, ніж вважали раніше. Після цього австралійські біологи вирішили нарешті розібратися зі зміями.

Як повідомляло раніше BitukMedia, змієзнавець з Північної Кароліни показав одну з найновіших і найбільш незвичайних новинок свого тераріума  – двоголову гондураську молочну змію-альбіноса. Дві голови все ще вирішують, як співіснувати.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі