Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Таємничі малюнки Наска: звідки взялись ще 168 геогліфів?

Важливо

Дослідники виявили у перуанській пустелі Наска ще 168 геогліфів. Нові малюнки ідентифікувала команда з Університету Ямагата (Японія). Близько 50 з цих великомасштабних географічних малюнків зображують людиноподібні фігури. А один з геогліфів навіть схожий на Гомера Сімпсона! Відкриття подвоює кількість відомих малюнків, що входять до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це розповідає Daily Mail.

Відкриття подвоює кількість відомих малюнків, що входять до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.Фотографії, опубліковані Університетом Ямагату, демонструють деякі з нових відкриттів. Автори роботи додали вручну лінії контуру, щоб підкреслити оригінальні контури, які вицвіли через ерозію.

На думку експертів, ці 168 нещодавно знайдених геогліфів датуються періодом між 100 роком до н. та 300 роком н.е.

Університет Ямагата працює у співпраці з дослідницьким центром IBM Thomas J Watson у Нью-Йорку. Разом вони займаються вивченням аерофотознімків перуанського об’єкта за допомогою штучного інтелекту (ШІ). Вважається, що ШІ може ідентифікувати позначки на ландшафті, які людське око пропустило б.

Археологічні дослідження раніше виявили дерев’яні кілки у землі наприкінці деяких знаменитих геогліфів Наска. Це підтверджує теорію про те, що давні люди використовували прості інструменти та геодезичне обладнання для створення ліній.

Деякі геогліфи зображують тварин, предмети чи форми, тоді як інші є лише спрощеними геометричними лініями.

Одне з гуманоїдних зображень, нагадує Гомера Сімпсона. Фото – Yamagata University

Ці геогліфи протягом десятиліть тлумачили різними способами, але найпоширенішим поясненням є те, що вони призначені для богів у небі, які дивилися на людей згори. Інша популярна теорія припускає, що ці фігури та візерунки намальовані для ритуальних астрономічних цілей і мали якось відображати зірки.

Виявлення 168 нових геогліфів до тих, які вже відомі, збільшує кількість загадкових малюнків Наска до 358. Проте вчені впевнені, що виявлять ще сотні.

“Лінії Наска” є однією з найцікавіших таємниць історії, і навіть якщо археологи знайдуть більше, не факт, що це наблизить нас до розуміння їхнього призначення.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у серпні вчені та шукачі пригод знайшли фотоапарат моделі “Ланчбокс”, покинутий американським дослідником Бредом Уошберном в канадській Арктиці у 1937 році. Всередині камери знайшлась плівка. Вчені планують проявити її і використати для створення фільму про експедицію. А простеживши шлях фотоапарату, дослідники змогли дізнатися, як змінився найнепередбачуваніший льодовик Північної Америки за останні вісім десятиліть.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі