П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як емпатія в людей: риби здатні відчувати страх один одного

Важливо

Нещодавнє дослідження біологів показало, що риби можуть бути здатні відчувати та реагувати на страх один одного. Все це дія гормону окситоцину, який зазвичай асоціюється з емпатією в людей.

Про це розповідає AP.

Зазвичай вчені неохоче приписують тваринам людські почуття. Але загальновизнано, що багато тварин мають настрій, навіть риби.

Нове дослідження демонструє, що риби можуть відчувати страх інших риб, а потім також починають боятися – і що ця здатність регулюється окситоцином, тією ж хімічною речовиною мозку, яка лежить в основі здатності до емпатії в людей.

Дослідники продемонстрували це, видаливши гени, пов’язані з виробництвом і поглинанням окситоцину в мозку рибки даніо-реріо. Цю маленьку тропічну рибку часто використовують для досліджень. Залишившись без окситоцину, рибки почали поводитись антисоціально: вони більше не відчували страх інших особин. Після ін’єкцій окситоцину ця здатність повернулась. Це те, що вчені називають “емоційним зараженням”. 

“Вони реагують на те, що інші налякані. У цьому відношенні вони поводяться так само, як ми”, — сказав нейробіолог з Університету Калгарі Ібукун Акінрінаде, співавтор дослідження.

Дослідження також показало, що рибки даніо-реріо приділятимуть більше уваги рибам, які раніше зазнавали стресу. Дослідники порівняли цю поведінку з розрадою. Попередні дослідження показали, що окситоцин відіграє подібну роль у передачі страху в мишей.

Нове дослідження ілюструє “родову роль” окситоцину в передачі емоцій, сказав Руї Олівейра, поведінковий біолог з Інституту науки Португалії та співавтор дослідження.

“Цей мозковий процес, можливо, існував близько 450 мільйонів років тому, коли ми з вами і ці маленькі рибки востаннє мали спільного предка”, — пояснив Ганс Гофманн, еволюційний нейробіолог з Техаського університету в Остіні, який не брав участі в дослідженні.

Окситоцин іноді вважають гормоном “кохання”, але Гофман вважає, що насправді це більше схоже на “термостат, який визначає, що соціально важливо в конкретній ситуації – активація нейронних ланцюгів, які можуть змусити вас тікати від небезпеки або брати участь у залицянні”.

Це може бути фундаментальним для виживання багатьох тварин, особливо тих, які живуть групами. Дослідники називають “заразний” страх найціннішою формою емпатії, адже це дуже корисна функція, яка допоможе залишитися в живих, коли хтось із членів групи помічає небезпеку.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені спростували давнє переконання про те, що золоті рибки мають слабку пам’ять або взагалі її не мають.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі