Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли на Місяці мільярди тонн води. Звідки?

Важливо

На Місяці виявили скляні кульки, заповнені водою. Китайські вчені стверджують, що ці місячні об’єкти можуть містити мільярди тонн води.

Про це розповідає CNN. 

Махеш Ананд, професор планетології, та група китайських геологів досліджували дрібні скляні кульки зі зразків місячного ґрунту, отриманих у грудні 2020 року за допомогою китайського апарату “Чан’є-5”. У ході випробувань було виявлено, що ці скляні частинки наповнені водою!

Якщо з гірськими породами та мінералами все зрозуміло, то звідки взятися на Місяці скляними кульками? У дослідженні, опублікованому в журналі Nature Geoscience, вчені припускають, що ті сформувалися від нагрівання під час падіння метеоритів. І додають, що ці кульки — потенційні кандидати на те, щоб відігравати значну роль у кругообігу води на поверхні Місяця.

Взявши цю ідею в основу свого дослідження, вони уважно вивчили знахідку і виявили в ній воду — 2000 мікрограмів на грам. 

Вчені дійшли висновку, що вода в кульках утворилася на Місяці завдяки сонячному вітру. Але оскільки через відсутність атмосфери вода на Місяці не може збиратися в калюжі, а одразу випаровується, кульки стали такою собі губкою, яка не дала воді перетворитися на пару.

За оцінками вчених, загалом на Місяці в такому вигляді може міститися щонайменше 270 млрд тонн води. 

“Це одне з найбільш захоплюючих відкриттів, які ми зробили”, – прокоментував Махеш Ананд. За його словами, у перспективі воно допоможе космічним агентствам, які планують побудувати бази на Місяці, витягувати воду, водень та кисень з нових джерел.

Як розповідало раніше BitukMedia, у NASA показали новий скафандр для висадки на Місяць.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі