Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У NASA показали новий скафандр для висадки на Місяць (ВІДЕО)

Важливо

Прототипи нових скафандрів, які носитимуть астронавти на Місяці, показали NASA та Axiom Space Inc. В агентстві відмовились розкрити всі деталі майбутнього костюма, обмежившись тим, що “він зручніший і призначений для різних типів статури”. На те є свої причини.

Про це розповідає The Washington Post.

Після понад 50 років використання білих громіздких скафандрів астронавти NASA отримують оновлення — новий костюм, який є більш гнучким, зручним і призначений для різних типів статур. Але як саме він виглядатиме, сказати важко. Під час презентації в Х’юстоні костюми були покриті захисним шаром, який, за словами виробника, Axiom Space, мав приховати свої секрети.

“Це буде набагато більш гнучкий скафандр, і діапазон рухів дозволить астронавтам виконувати будь-які завдання під час дослідження місячної поверхні”, – сказала Пеггі Вітсон, колишня астронавтка NASA, яка готується до приватного польоту з Axiom на МКС пізніше цього року.

Продемонстрований прототип захисного костюма був сірого кольору з помаранчевими та синіми вставками, з логотипом Axiom спереду та в центрі. Але то тільки для показу. Коли астронавти справді одягнуть костюми на поверхню Місяця, вони будуть білими, тому що вони повинні бути такими. Білий відбиває більше сонячного світла на безповітряній поверхні Місяця. Костюм призначений для “захисту астронавтів від екстремально високих температур”, — йдеться в прес-релізі Axiom.

Зображення – NASA

Але найцікавішим у скафандрі був не його дизайн, а функціональність, продуктивність та можливості, порівняно з костюмами місій “Аполлон” і навіть нинішніми скафандрами, які носять астронавти на Міжнародній космічній станції при виході у відкритий космос.

Відомо, що скафандр буде оснащений камерою високої роздільної здатності, встановленою на шоломі. Крім того, він призначений для захисту від екстремальних температур на південному полюсі Місяця.

Також нові скафандри підійдуть для людей різної статури. Кілька років тому астронавт Енн Макклейн не змогла зробити перший жіночий вихід у відкритий космос, оскільки костюм виявився надто великим для неї.

“У нас не було нового костюма протягом 40 років, відколи костюми були розроблені для програми Space Shuttle, — пояснила Ванесса Віче, директор Космічного центру імені Джонсона NASA. – Axiom Space зібрала дані та дослідження, надані NASA, та розробила більш функціональний костюм. Ми продовжимо працювати разом із ними, щоб переконатися, що в результаті ми отримаємо безпечний для астронавтів скафандр”.

В останнє десятиліття NASA дедалі більше покладається на приватну індустрію, яка жорстко охороняє свої секрети від конкурентів. Комерційний космічний сектор бере на себе всілякі завдання, які колись виконував уряд, включно з перевезенням вантажів та астронавтів на МКС, будівництвом комерційних станцій на заміну МКС; побудовою космічного корабля, який би доправляв астронавтів на місячну поверхню та з неї тощо. І так, навіть розробка нових скафандрів в руках приватних структур. Перехід до приватного сектору заощадив гроші космічного агентства та дозволив йому рухатися швидше. 

Минулого року NASA уклало два контракти з компанією Axiom Space і командою під керівництвом Collins Aerospace, які зараз змагаються за виготовлення скафандрів для місій NASA в рамках програми Artemis. Загалом програма може коштувати 3,5 млрд доларів. Axiom, яка базується в Х’юстоні, виграла перший раунд – контракт на суму 228,5 млн доларів. Це була престижна перемога, яка означає, що її костюми будуть використовуватися в місії “Артеміда III”, першій з часів “Аполлона-17”. Ця місія запланована на кінець 2025 року, але може бути перенесена на пізніше.

Як розповідало раніше BitukMedia, картина британського художника Саші Джафрі стане першим офіційним твором мистецтва на Місяці. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі