Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Затоплений корабель часів Другої світової перетворився на квітучий кораловий риф (ВІДЕО)

Важливо

На квітучий кораловий риф перетворився затонулий корабель часів Другої світової війни, що спочиває на дні Червоного моря. Вчені вважають, що штучні рифові споруди можуть допомогти коралам протистояти загрозі кліматичної кризи.

Про це розповідає Science Alert. 

Вчені з Болонського університету в Італії проаналізували дані, зібрані дайверами з місця затоплення корабля SS Thistlegorm (“Тістлегорм”). У період з 2007 до 2014 року дайвери фіксували види коралів та риб, які мешкали на уламках та навколо них.

Фото – Wilfred_Hdez/CC-BY 2.0

Результати показали, що затонулий корабель став каркасом для міцного і здорового коралового рифу, який, у свою чергу, став домівкою понад 70 груп рослин і тварин. Серед них були риба-клоун (Amphiprion bicinctus), платакс (Platax), риба-наполеон (Cheilinus undulatus) та риба-солдат (Sargocentron).

Вчені давно занепокоєні тим, що зміна клімату призводить до поступового зникнення коралових рифів. Якщо глобальне потепління не сповільниться, незабаром всі рифи можуть зникнути із Землі.

Фото – Instagram/paditv

На думку авторів нового дослідження, штучні рифові структури (подібні до цього затонулого корабля) можуть допомогти коралам пережити зміни клімату. Затонулий SS Thistlegorm спочиває в більш глибоких і прохолодних водах, що дозволяє коралам краще пристосуватися до нагрівання води.

SS Thistlegorm – британський вантажний корабель завдовжки 126 метрів, який був потоплений німецькими бомбардувальниками у Червоному морі у 1941 році. Тоді загинули 9 людей із 42 на борту. Тепер рештки судна, населені різними морськими мешканцями, приваблюють дайверів з усіх куточків світу.

Як розповідало раніше BitukMedia, британський плавець здійснив перший у світі заплив через Червоне море. Як захисник Світового океану Льюїс П’ю волів привернути увагу до впливу змін клімату на коралові рифи. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі