Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Заради коралових рифів – відомий екоактивіст вперше в історії переплив Червоне море (ВІДЕО)

Важливо

Британський плавець здійснив перший у світі заплив через Червоне море. Як захисник Світового океану Льюїс П’ю волів привернути увагу до впливу змін клімату на коралові рифи. Покровитель океанів ООН  – так звучить офіційна посада цього еколога та екстремала.

Про це повідомляє Standard.

Посол доброї волі Програми ООН щодо навколишнього середовища здійснив заплив впереддень 27-ї Конференції сторін Рамкової конвенції ООН зі змін клімату. Вона відбудеться у Шарм-ель-Шейху 6-18 листопада.

До П’ю такого ніхто не робив. 52-річний чоловік подолав відстань у 123 км від острова Тиран, що у Саудівській Аравії, до єгипетської Хургади. Заплив тривав 16 днів. Кожного дня британець долав від 6 до 12 км.

Льюїс П’ю пропливав над кораловими рифами заповідника Рас-Мохаммед, який простягнувся вздовж південної берегової лінії Синайського півострова у 25 км від Шарм-ель-Шейха. Він також перетнув Суецьку протоку. Це один з найбільш жвавих судоплавних шляхів у світі. 

“За всі роки плавання я ніколи не випробовував нічого подібного. Небезпеки чатували на мене з усіх боків: спека, сильний вітер, високі хвилі, акули, нафтові танкери та контейнеровози. Мені доводилось боротись за кожен метр”, – розповів П’ю.

За словами спортсмена, він влаштовує запливи вже 35 років і за цей час планета істотно змінилась. Передусім постраждали коралові рифи. «Якщо ми втратимо наші коралові рифи, ми не просто допустимо вимирання багатьох тисяч видів, ми втратимо цілу екосистему, від якої залежні», – застеріг еко-активіст Льюїс П’ю.

П’ю – володар десятка світових рекордів в екстремальному плаванні. Він першим у світі здійснив запливи на довгі дистанції у п’яти світових океанах. Він єдиний, хто може довго перебувати у крижаній воді. Але це не екстрим заради екстриму.

Мета Льюїса П’ю – створення величезних морських заповідників у полярних регіонах – останніх територіях Землі, яких майже не торкнулась діяльність людини.

“Це неймовірно боляче! Я ризикую життям, я не хочу померти. Я роблю ці запливи, тому що ціную життя. Я роблю це, щоб наочно показати, що відбувається з навколишнім середовищем”, – каже Льюїс П’ю.

Льюїс П’ю – єдиний, хто може довго перебувати у крижаній воді. Фото – lewispugh.com

Speedo Diplomacy – такий термін вигадали для позначення діяльності П’ю західні ЗМІ. Між іншим, за назвою виробника його плавок. Працює вона так. П’ю здійснює рекордні запливи в районах, які, на його думку, потребують захисту. Запливи – завдяки активній кампанії самого П’ю – висвітлюються ЗМІ, а плавець переконує політиків підключитися до охорони природи.

Як повідомляло раніше BitukMedia, студентка британського Університету Суррея Елеанор Макінтош створила робота-рибу, який здатен поглинати мікропластик із води. Ця розробка перемогла на конкурсі Natural Robots Contest, який проводила її альма-матер.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі