П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Картина відомого художника 75 років висіла у музеї догори дригом (ВІДЕО)

Важливо

Картина Піта Мондріана цілих 75 років виставлялася в музеї догори дригом. Помилку помітила кураторка музею. Попри відкриття робота голландського абстракціоніста, як і раніше, висітиме у неправильному положенні. На те є свої причини.

Про це пише The Guardian з посиланням на заяву куратора Музею сучасного мистецтва в Дюссельдорфі Сюзанну Мейєр-Бюзер.

Йдеться про картину Піта Мондріана New York City I. На полотні складна решітка, що переплітається, з червоної, жовтої і синьої клейкої стрічки. Вперше картину презентували публіці 1945 року в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку. А 1980 року робота Мондріана потрапила до Художнього зібрання федеральної землі Німеччини Північний Рейн — Вестфалія.

Історик мистецтва Мейєр-Бюзер звернула увагу на порядок приклеєних смуг. Якщо дивитися на картину в тому вигляді, в якому вона експонувалась, стає очевидним, що художник клеїв стрічку знизу вгору. Однак це набагато складніше, ніж клеїти її згори донизу.

«Щойно я вказала на це іншим кураторам, ми зрозуміли, що все очевидно. Я на 100% впевнена, що картину повісили неправильно», — розповіла Мейєр-Бюзер. За її словами, визначити, хто саме зробив помилку тепер неможливо.

“Звуження сітки має бути нагорі – як нічне небо”, – зауважила Мейєр-Бюзер. Ця версія побічно підтверджується тим, що в іншій роботі Мондріана – New York City –  простір між лініями звужується дійсно зверху. Ця картина виставлена ​​в паризькому Центрі Помпіду. 

Ба більше, на одній з фотографій зі студії знаменитого голландця New York City I видно на мольберті в тому положенні, як  її задумав автор. Фото було опубліковане американським журналом Town and Country у червні 1944 року.

Крім того, на полотні немає підпису художника.  Є версія, що Мондріана вважав його незакінченим.

Між тим, вирішено залишити картину в тому положенні, в якому вона й провисіла останні 75 років. «Клейкі стрічки вже майже відліпилися та висять на волосині. Якщо зараз перевернути [картину з ніг на голову, гравітація потягне їх у зворотному напрямку. Тепер це частина історії роботи художника», – пояснила Мейєр-Бюзер.

Піт Мондріан, один із співзасновників арт-групи De Stijl, вважається одним із найвпливовіших художників XX століття та одним з піонерів сучасного абстрактного мінімалізму та експресіонізму. Мондріан шукав “універсальну красу” і став автором концепції неопластицизму.

Як повідомляло раніше BitukMedia, роботу художника Віллема де Кунінга “Жінка-Охра” знову виставили на огляд публіки. 37 років тому її викрали з Музею мистецтва Університету американського штату Аризона. Виявилось, що злочин скоїло тихе літнє подружжя. Ніхто б на них не подумав.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі