Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не минуло і 37 років – “Жінку-Охру”виставили на огляд після викрадення

Важливо

Роботу художника Віллема де Кунінга “Жінка-Охра” знову виставили на огляд публіки. 37 років тому її викрали з Музею мистецтва Університету американського штату Аризона. Виявилось, що злочин скоїло тихе літнє подружжя. Ніхто б на них не подумав.

Про це повідомляє The Art Newspaper.

“Жінка-Охра”, картина у стилі абстрактного імпресіонізму, відома історією свого зникнення. 1985 року її вирізали з рами, і відтоді викрадачі мов у воду канули. Знайти злодіїв поліції так і не вдалося – у музеї тоді не було камер, а відбитків пальців не залишилось. Єдина зачіпка, яка була у поліції – хтось бачив, що злодії відїжджали червоною машиною.

Історія продовжилась тільки 2017 року. Рон Роузман почав займатися продажем майна та нерухомості, яке успадкував від тітки. Чоловік запросив експерта з антикваріату для оцінки майна. Весь скарб Джеррі та Рита Альтер зрештою продали за дві тисячі доларів і виставили в антикварній лавці. Картину де Кунінга в лавці впізнали одразу кілька покупців. Тоді співробітники сховали картину в туалеті і почали її “гуглити”. Так вони дізналися про те, що в їхніх руках опинився твір мистецтва вартістю понад 100 млн доларів.

Віллем де Кунінг «Жінка-Охра» (близько 1954-55 рр)
Фото – University of Arizona Museum of Art.

Схоже, що картину вклали сам вони – власники будинку, де знайшлась картина. Джеррі та Рита Альтер вели непримітне життя у селі Кліфф штату Нью-Мексико, куди переїхали на пенсію з Нью-Йорка наприкінці 1970-х – на початку 1980-х. Він був вчителем музики і писав книги про подорожі, а вона – логопед. Альтери любили подорожувати – відвідали 140 країн та сім континентів. Джеррі помер 2012-го, Рита пережила його на п’ять років. 

Джеррі та  Рита Альтер. Фото – WFAA

Знайдену тоді картину акуратно запакували та переправили до музею. Там її ретельно оглянули та знайшли сліди реставрації, якої “Жінка-Охра” зазнала ще до крадіжки. Потім полотно порівняли з уривками полотна, що залишилися на рамі. Збіглися і лінії відрізу, і мазки фарби. Сумнівів у справжності більше не було.

Фахівці з’ясували, що після крадіжки картину вставляли лише в одну раму. Це може свідчити, що весь цей час вона не змінювала власників. А якщо так, отже, картину викрала та сама літня пара, яка до самої смерті ховала її за дверима своєї спальні. І в них дійсно була червона машина…

І от тепер “Жінку-Охру” виставили знову. Нова виставка називається: “Відновлено: Повернення Жінки-Охри”. Реєстратор музею Крістін Шмідт займалась поверненням картини. Вона попросила татуювальницю Марчеллу Вотсон створити інтерпретацію “Жінки-Охри” на її руці. “Головне досягнення моєї кар’єри – це повернення цієї картини. Тому для мене  це зображення є важливим”, — пояснила Шмідт. Вона підкреслила, що картину вдалось знайти завдяки чесності та щедрості випадкових людей.

Тепер ФБР використовує історію повернення викраденої картини як прецедент для дослідження. 

Картину виставлять ​​у музеї з 8 жовтня до 20 травня. Виставка розповідатиме повну історію цього твору – від його створення до викрадення та знахідки.
Як повідомляло раніше BitukMedia, оригінал однієї з найвідоміших фотографій британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля викрали і замінили на підробку. Крадіжка сталась в готелі “Шато Лор’є” в Оттаві. Поліція розпочала розслідування.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі