П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Викрали знаменитий портрет Черчилля

Важливо

Оригінал однієї з найвідоміших фотографій британського прем’єр-міністра Вінстона Черчилля викрали і замінили на підробку. Крадіжка сталась в готелі “Шато Лор’є” в Оттаві. Поліція розпочала розслідування. 

Про це повідомляє CNN.

Викрадений знімок висів у читальній залі «Шато Лор’є» ще з 1998 року. І тільки зараз співробітники готелю помітили, що і фото, і його рамка підмінені. Поки справою займається поліція Оттави, інші фотографії тимчасово прибрали.

Не дивно, що дирекція готелю неймовірно засмучена цим зухвалим інцидентом. Адже йдеться про один з найвідоміших і широко розтиражованих портретів найвеличнішого прем’єр-міністра Британії.

У цього легендарного знімка й історія легендарна. Наприкінці 1941 року Вінстон Черчилль приїхав до Оттави з офіційним візитом. 30 грудня він мав виголосити промову перед парламентом Канади. 

Уряд країни замовив 33-річному місцевому фотографу Юсуфу Каршу портрет почесного гостя. Черчилль прийшов на зйомку не в гуморі, всівся в крісло, закурив сигару і кинув: “Маєте дві хвилини і один кадр”. Клуби сигарного диму огорнули модель. 

І тут Карш зробив неочікуване: кинувся до політика і буквально вирвав у нього сигару з рота. Він промимрив вибачення і хутко почав знімати.

Як оповідає легенда, Черчилль розлютився і розгубився одночасно. Тому і дивиться у камеру так похмуро. «Ви навіть лева, що гарчить, можете змусити стояти на місці для фотографії», – сказав тоді лідер британців, а потім … несподівано посміхнувся. Так Юсуф Карш став майстром портретної фотографії. Він зміг зняти Черчилля таким, яким його ніхто не бачив – без сигари й усміхненим.

Гонорар за фотосесію був вельми скромний – лише 100 доларів. Втім, навряд чи Карш засмутився. Фотографія під назвою «Лев, що гарчить» потрапила на обкладинку журналу Life. Відтоді вона стала одним з найвідоміших портретів Вінстона Черчилля. У 2016 році у Великій Британії його навіть розмістили на реверсі нових п’ятифунтових банкнот.

Юсуф Карш проживав і мав свою студію в «Шато Лор’є» близько 20 років. А коли виїхав, залишив готелю цілу колекцію своїх робіт. Серед них і чорно-білий знімок Вінстона Черчилля.

І от тепер знімок Карша викрадено. За даними слідства, минуло щонайменше 8 місяців, перш ніж у готелі помітили підробку. Між тим, оригінал фотографії оцінюється у 100 тисяч доларів. У поліції є версія, що до крадіжки можуть бути причетні співробітники готелю.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у США завдяки аналізу ДНК змогли розкрити вбивство жінки через 30 років. Вбивця залишив на конверті свою слину.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі