П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Портрет короля – нові монети з Чарльзом ІІІ невдовзі увійдуть в обіг

Важливо

У Великій Британії розпочали виробництво перших монет із зображенням короля Чарльза III. Це пам’ятні 50 пенсів, на які також помістили герби та геральдичні емблеми Англії, Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. Монети вийдуть в обіг у грудні.

Про це розповідає The Scotsman.

За повідомленням Королівського Монетного двору, зараз карбують монету номіналом у 50 пенсів із зображенням короля Чарльза III на аверсі. А на реверсі – пам’ятне зображення на честь покійної королеви. Такий дизайн повторює корону, якою Єлизавету ІІ коронували 70 років тому.

Портрет, який можна буде бачити на всіх нових британських монетах, створив скульптор Мартін Дженнінгс. Зображення схвалив особисто Чарльз III, який залишився задоволений схожістю з оригіналом. Працюючи над монетою, скульптор використовував фото, тому королю не довелося позувати особисто.

Навколо можна прочитати напис латиною “Король Чарльз III, милістю Божою, захисник віри”. На монетах Чарльз III дивититься ліворуч – профілі нових монархів звернені у протилежний до попереднього монарха бік. Єлизавета II дивилася праворуч. Така традиція існує з часу відновлення монархії в 1660 після 11 років республіканського правління.

“Це залишиться незмінним багато років, доки монети перебуватимуть в обігу. У зображенні має бути гідність та серйозність, але також і тепло. Зрештою, це портрет людини. Це король, але він і людина”, – розповів творець монети Мартін Дженнінгс.

При цьому Чарльз III постає на монетах без корони – як і попередні королі. Так диктує традиція. А от королев зображують на грошах коронованими. Так було і з Єлизаветою II.

Кількість 50-пенсових монет з новим королем залежатиме від попиту з боку банків та поштових відділень.

З початком 2023 року монетний двір почне карбувати й решту монет із зображенням нового короля – номіналом від одного пенні до двох фунтів. На них буде зображений той самий портрет, що і на перших 50 пенсах.

На сьогодні в обігу перебуває близько 27 млрд монет із зображенням покійної королеви Єлизавети ІІ. Вони залишаються законним платіжним засобом, але з часом їх поступово вилучать. Директорка Королівського монетного двору Енн Джессоп каже, що в середньому монети залишаються в обігу близько 20 років, тому на британських грошах ще багато років можна буде бачити як Чарльза ІІІ, так і Єлизавету ІІ.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Національний банк України вирішив використовувати пам’ятні монети спеціальних випусків серії «Збройні Сили України» номіналом 10 гривень під час готівкових розрахунків як обігові монети.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі