Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Створили рибу-робота для поглинання мікропластику (відео)

Важливо

Студентка британського Університету Суррея Елеанор Макінтош створила робота-рибу, який здатен поглинати мікропластик із води. Ця розробка перемогла на конкурсі Natural Robots Contest, який проводила її альма-матер.

Про це пиши NewAtlas.

Конкурс у Сурреї оголосили у квітні. За мету мали зібрати кращі ідеї роботів, які здатні виконувати корисну для довкілля роботу, і творці яких надихалися тваринами та рослинами. При тому, дані проекти планують викласти у вільний доступ.

Макінтош навчається в Університеті Сурррея на хіміка. Її робот “Гіллберт” довжиною 50 см плаває, махаючи хвостом, широко розкривши рот і збираючи воду і мікропластик у внутрішній порожнині.

Коли порожнина заповнена, рот закривається, відкриваються жалюзі, схожі на зяброві дуги, і виштовхують воду. Сітка, прикріплена до зябрових дуг, пропускає воду, але захоплює частинки пластику. Робот може збирати частинки пластику розміром 2 мм. Робот також має датчики для вимірювання каламутності води і освітлення.

У майбутньому такий робот може отримати більш гідродинамічне тіло, більш потужний хвіст та отримати автономну батарею і систему контролю.

Як повідомляло BitukMedia, iталійські науковці із Рима виявили часточки поліетилену, полівінілхлориду та поліпропілену у грудному молоці 26 із 34 матерів, які взяли участь у дослідженні. Споживання немовлятами пластику матиме згубний ефект на їх здоров’я, але він у сучасному світі всюдисущий

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі