П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Головне – не з’їсти раніше. Вчені вигадали печиво з їстівним QR-кодом

Важливо

Вчені з Університету Осаки (Японія) розробили технологію inter-i-QR. Вона  дозволяє вбудовувати в продукти харчування їстівні QR-коди з усією інформацією для покупця. Їх друкують за допомогою 3D-принтера та зчитують мобільним телефоном. В такий спосіб вчені прагнуть створити заміну старим етикеткам і скоротити відходи, що забруднюють планету.

Про це повідомляє  EurekAlert! 

Японська команда не перша у світі, хто намагається створити їстівні етикетки. Не буде обгорток харчових продуктів – і сміття стане менше. Але у покупців має бути інформація про те, звідки цей продукт, з чого і коли виготовлений тощо. Один з популярних способів – QR-код: він займає мало місця, а зчитується за секунди за допомогою звичайного смартфона.

Фахівці з Осаки запропонували спосіб зробити QR-код їстівним Така “наліпка” має відповідати низці вимог: бути не токсичною, не змінювати смаку або зовнішнього вигляду продукту, легко читатися. Щоб вирішити всі ці завдання, команда вдалася до 3D-технологій.

Коли “мітка” зроблена з самого печива, проблем зі смаком чи запахом бути не може. Зовнішній вигляд продукту теж незмінний, оскільки всі дані заховані всередині. Покупцеві потрібне тільки просте підсвічування, щоб телефон побачив лінії коду.

Японські вчені бачать ще один суттєвий плюс своєї технології. Вона підвищить безпеку продуктів — цінник з датою виробництва не переб’єш. А впровадження технології у великому масштабі призведе до значно чистішого майбутнього планети.

Як повідомляло раніше BitukMedia, ізраїльська компанія Redefine Meat уклала партнерство з імпортером Giraudi Meats. Це допоможе стимулювати поставки до Європи стейків з “нового м’яса”. Його виготовляють на 3D-принтерах. Таке м’ясо вже подають у ресторанах деяких європейських країн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі