Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У грудному молоці вперше виявили мікропластик

Важливо

Італійські науковці із Рима виявили часточки поліетилену, полівінілхлориду та поліпропілену у грудному молоці 26 із 34 матерів, які взяли участь у дослідженні. Споживання немовлятами пластику матиме згубний ефект на їх здоров’я, але він у сучасному світі всюдисущий.

Про це повідомляє The Guardian.

У грудному молоці жінок виявили дрібні часточки поліетилену, полівінілхлориду та поліпропілену у 75% матерів-учасниць досліду. Для цього застосували раман-спектроскопію. Це коли через речовину пропускають світло із певною довжиною хвилі, воно розсіюється (говорять про непружне розсіювання), а потім його збирають за допомогою фільтру і дивляться, як змінилося коливання фотонів. З цього роблять висновок про склад речовини.

Науковці не змогли визначити, звідки у матерів мікрочастинки пластику у молоці. Жінки їли продукти із пластикового пакування і морську рибу – нещодавні дослідження довели, що у морепродуктах зростає кількість мікропластику. Поліетилен, полівінілхлорид та поліпропілен містяться в упаковках продуктів харчування.

Однак альтернативи нема – мікропластик виділяють і дитячі пляшечки для харчування, його знаходять у дитячих сумішах. Нещодавно мікропластик виявили у материнській плаценті. Пластик часто містить шкідливі хімічні речовини, такі як фталати – їх знаходили в грудному молоці раніше.

“Слід підкреслити, що переваг грудного вигодовування набагато більше, ніж недоліків, спричинених мікропластиком. Дослідження, подібні до нашого, повинні не зменшувати грудне вигодовування дітей. Натомість вони мають підвищувати обізнаність громадськості, щоб тиснути на політиків, щоб просувати закони, які зменшують забруднення”, – підкреслює одна із науковиць, які провели дослідження Валентіна Нотарстефано.

Як повідомляло BitukMedia, eмбріони в утробі матері здатні змінювати міміку в залежності від того, що спожила жінка. Науковці Даремського університету у Великій Британії кажуть, це тому, що вони розрізняють смак страви, яку їла мати. Це може допомогти виробити харчові звички людини ще до її народження.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі