Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені сподіваються, що пустельна “трава воскресіння” проросте на Місяці

Важливо

Вчені з Університету Квінсленду (Австралія) планують у 2025 році відправити на Місяць контейнер з насінням. Поки воно там проростатиме, за процесом стежитимуть із Землі. Доставити контейнер береться ізраїльська приватна місія Beresheet-2. Найкращим кандидатом для вирощування вчені визнали “траву воскресіння” австралійських пустель.

Про це розповідає Voice of America. 

У рамках нової місії австралійські вчені спробують виростити рослини на Місяці до 2025 року. Планується, що насіння доставить космічний корабель Beresheet 2 — в рамках приватної ізраїльської місячної місії.

Подробиці планованого експерименту знає біолог Бретт Вільямс з Технологічного університету Квінсленду. Після приземлення насіння в герметичній камері поллють і стежитимуть за його ростом і розвитком. За словами вченого, рослини обиратимуть серед найбільш стійких і невибагливих видів – щоб не злякались екстремальних умов та швидко росли.

Вдалим варіантом видається австралійська “трава воскресіння” (Tripogon loliiformis). Вона росте в австралійських пустелях і може дуже довго обходитись без води.

“Проєкт є першим кроком до вирощування рослин для виробництва продуктів харчування, ліків та кисню. Вони мають вирішальне значення для створення людської колонії на Місяці”, – так вчені визначили мету експерименту.

Землі це дослідження теж стане у пригоді. “Якщо вдасться створити систему для вирощування рослин на Місяці, то її можна буде використовувати для вирощування продуктів харчування й в найскладніших земних умовах”, – вважає Кейтлін Бірт з Австралійського національного університету в Канберрі 

Запуск місії Beresheet 2 заплановано на 2025 рік. Його готує ізраїльська приватна компанія SpaceIL У 2019 році компанія вже зробила спробу відправити свій зонд на Місяць. Їх спіткала невдача – апарат розбився.

Якщо цього разу контейнер із насінням “трава воскресіння” вдасться доправити  на Місяць і насіння проросте, можна буде говорити про другий випадок пророщування насіння на Місяці.

У січні 2019 року в рамках місії китайського зонда “Чан’е-4”, в умовах місячної гравітації вдалось проростити бавовник. Камера зняла, як проросла одна насінина. Це й була перша рослина, вирощена на Місяці.

Як повідомляло раніше BitukMedia, NASA розпочинає нову випробувальну місію з дослідження Місяця. Випробувальний політ матиме назву Artemis I. Мета випробування – розширити можливості присутності людини на самому супутнику Землі та за його межами. А от політ людини на Місяць нинішня місія не передбачає.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі