Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

50 років після “Аполлона” – NASA готується знов відправити людину на Місяць

Важливо

NASA розпочинає нову випробувальну місію з дослідження Місяця. Пуск ракети-носія заплановано на 29 серпня з космодрому у Флориді. 

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Йдеться про перший запуск надважкої ракети нового покоління – системи космічного запуску (SLS) у парі з космічним кораблем Orion, призначеним для перевезення екіпажу. 

Випробувальний політ матиме назву Artemis I. Мета випробування – розширити можливості присутності людини на самому супутнику Землі та за його межами. А от політ людини на Місяць нинішня місія не передбачає. 

Стоїть завдання – піддати SLS, що вважається найскладнішою і найпотужнішою ракетою у світі, стрес-тесту під час реального польоту. А вже потім її можуть визнати готовою до перевезення астронавтів.

Старт відбудеться з космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал. Якщо ракету не вдасться запустити 29 серпня, є ще дві резервні дати – 2 та 5 вересня. 

Планується, що космічний корабель проведе на місячній орбіті шість тижнів і повернеться назад на Землю.

У разі успіху місії астронавти зможуть вирушить на орбіту Місяця вже у 2024 році. Це буде Artemis IІ. А ще за рік планують відправити місію, власне, з висадкою на супутник. 

Нагадаємо, востаннє людина була відправлена до Місяця 1972 року, на кораблі «Аполлон-17».

Нинішня програма з повернення людини на Місяць вже обійшлася бюджету США у щонайменше 37 мільярдів доларів. Свого часу, за президентства Обами, її згорнули і перезапустили за розпорядженням президента Дональда Трампа в 2019 році. Минулого року президент Джо Байден закликав Конгрес збільшити фінансування Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA). 

Програма NASA «Артеміда» (Artemis) названа на честь богині, яка в давньогрецькій міфології була сестрою-близнюком Аполлона. Її мета – повернути американських астронавтів на Місяць вже у другій половині цього десятиліття. Планується, що створена на супутнику Землі колонія може стати сходинкою для ще більш амбітних майбутніх подорожей  – на Марс.

Як раніше повідомляв BitukMedia, краудфандингова децентралізована автономна організація MoonDAO відправила у космос відомого YouTube-блогера Коббі Коттона. «Інтернет-астронавт» піднявся на висоту понад 100 км, подолавши умовну межу космоса.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі