П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кривляться та сміються – науковці з’ясували, як людські ембріони реагують на різну їжу

Важливо

Ембріони в утробі матері здатні змінювати міміку в залежності від того, що спожила жінка. Науковці Даремського університету у Великій Британії кажуть, це тому, що вони розрізняють смак страви, яку їла мати. Це може допомогти виробити харчові звички людини ще до її народження.

Про це повідомляє CNN.

Керівник дослідження Бейза Устун вважає, що його команда вперше продемонструвала реакцію плода в утробі матері на різні смаки.

До дослідження залучили 100 вагітних жінок у віці від 18 до 42 років у північно-східній Англії. Усі вони були на 8-9 місяці (32-36 тиждень). Жінок поділили на три групи. 35 із них споживали капсули із органічною капустою кейл, 35 – капсули із морквою і 30 харчувалися як зазвичай. Через 20 хвилин після прийняття пігулок, жінкам робили 4D УЗД. Отримані результати порівнювали із  2D зображенням ембріонів. І спостерігали за реакцією дитини. Вагітних просили не їсти за годину до сканування і не пити ароматизовані напої. А також не їсти нічого із морквою та капустою у день сканування.

Кейл і моркву обрали через різницю смаків. Кейл має певну гіркоту, і вона значно більша, ніж у шпинату, броколі чи спаржі. А смак моркви можна описати як дещо солодкий.

Коли у дітей піднімалися куточки губ, це розцінювали як посмішку чи сміх.  Таких реакцій було більше у групі, де матері їли морквяні пігулки. У групі, де матері їли пігулки із кейл, діти зазвичай “кривилися” – у них були такі рухи як піднімання верхньої губи, опускання нижньої губи, стискання губ і комбінація цих рухів.

Науковці кажуть, що така практика дозволить вивчити харчові вподобання людини ще до її народження і, корегуючи дієту матері, привчити малюка до здорового харчування ще в утробі. Але поки Устун хоче запросити на дослідження жінок різних рас і з різним культурним бекграундом, наприклад, туркень. Перші 100 усі були білими британками.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із ізраїльського Інституту Вейцмана використали стовбурові клітини мишей для формування ембріоноподібних структур. У «синтетичного ембріона» є кишковий тракт, зачатки мозку та серце, що б’ється.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі