П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Створили перший у світі «синтетичний ембріон» – у нього б’ється серце

Важливо

Науковці із ізраїльського Інституту Вейцмана використали стовбурові клітини мишей для формування ембріоноподібних структур. У «синтетичного ембріона» є кишковий тракт, зачатки мозку та серце, що б’ється.

Про це повідомляє The Guardian.

Створення ембріонів обійшлося без процесу запліднення – науковці використовували лише стовбурові клітини. Деякі з них самі почали розвиватися як зародок, інші довелося обробити хімічними речовинами, аби увімкнути генетичні програми для розвитку плаценти і жовткового мішка.

Однак, ймовірність створення «синтетичного ембріона» низька – лише 0,5% клітин змогли зібратися разом і утворити ембріони. Але при цьому, синтетичні ембріони були на 95% однаковими з точки зору внутрішньої структури та генетичних профілів клітин. Органи, що утворилися, учені вважають функціональними. Однак, коли «синтетичні ембріони» пересадили самці миші, вони виявилися нездатними розвинутися у мишеня.

Раніше науковці із Інституту Вайцмана створили штучну матку, яка здатна забезпечити розвиток ембріону миші до етапу пізнього органогенезу за межами тіла тварини.

Науковці сподіваються, що спостереження за розвитком цього ембріону допоможе їм краще збагнути формування тканин у тілі живих організмів.  Також такі експерименти дозволять лікувати важкі захворювання. Наприклад, при лейкемії хвороба вражає клітини кісткового мозку. Завдяки знанням, які отримають під час цього експерименту, можна буде перетворити клітини шкіри пацієнта у здорові клітини кісткового мозку -і потім пересадити їх пацієнту.

Ймовірно, технологія допоможе відмовитися від випробування на живих тваринах, які зараз багато активістів вважають неетичними. Також науковці міркують про етичність створення «синтетичного ембріона» людини.

Як повідомляло раніше BitukMedia, група науковців із Єльської школи медицини (США) змогла частково зберегти роботу деяких органів у свиней після смерті. Тканини цих органів демонстрували ознаки життя через 7 годин після зупинки серця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі