Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На шляху до Робокопа – науковці оживили органи свині після смерті

Важливо

Група науковців із Єльської школи медицини (США) змогли частково зберегти роботу деяких органів у свиней після смерті. Тканини цих органів демонстрували ознаки життя через 7 годин після зупинки серця.

Відповідна стаття розміщена у журналі Nature.

Для свого експерименту науковці використовували 100 свиней. Усіх їх безболісно приспали, після чого зупинили серцебиття. Частину із них через годину після зупинки серця підключили до експериментального приладу OrganEx.

Протягом шести годин він перекачував рідину, яка на половину складалося із власної крові піддослідної тварини, а на половину – із 13 синтетичних компонентів, які переносили кисень і захищали клітини від пошкодження процесами, які відбуваються після смерті. Машина працює ритмічно, наче серце, забезпечуючи рух рідини у судинах поштовхами. Вона має ряд сенсорів, які перевіряють метаболізм, рівень гемоглобіну і тиск. Науковці перевіряли роботу органів тварин через годину після смерті і через сім годин.

Після 6 годин науковці перевірили роботу органів тварин, і побачили, що у деяких тканинах життєвоважливих органів, таких як серце, мозок, печінка та нирки, клітини збереглися краще, ніж за традиційних методів трансплантології. Більш того, деякі ділянки тканин продовжили функціонувати – наприклад, певні ділянки серця скорочувалися, там зберігалася спонтанна електрична активність, показала ЕКГ.

Що стосується мозку, то деякі із його зон зазнали мінімального ушкодження. Під час введення «контрасту» – речовини, потрібної для більш чіткого зображення на екрані приладів – мертві свині після OrganEx рухали головою і шиєю. Науковці дійшли висновку, що технологія могла зберегти функціональні клітини у шийному відділі спинного мозку і його корінцях. Однак свідчень того, що мозок лишався живим, немає.

Загалом тканини були менше уражені набряками та крововиливами. У деяких клітинах дослідники спостерігали експресію генів, характерну для процесів відновлення клітин. Однак, наголошують науковці, органи не виконували свою функцію, як до смерті.

У квітні 2019-го науковці уже ставили подібний експеримент із технологією BrainEx, але лише на мозку свиней. Тоді їм вдалося відновити певні функції клітин на обмежених ділянках мозку.

Технологія OrganEx видається більш ефективною у трансплантології, ніж існуюча ECMO. Зараз лікарі закачують в орган кров, насичену киснем, і видаляють вуглекислий газ – таки чином зберігають життя в тканинах. Однак технологія ненадійна – навіть хвилина затримки може викликати незворотні процеси у тканинах.

Подібну технологію використовували творці “Робокопа” в однойменному фільмі 1987-го року. Залишки органів поліцейського Алекса Мерфі підключили до подібної системи життєзабезпечення і він міг навіть споживати примітивну органічну їжу – при цьому його органи лишалися холодними. Однак до експериментів над людьми з OrganEx ще далеко.

Як повідомляло BitukMedia, науковці із інституту Scripps Research (Каліфорнія, США) відкрили ряд хімічних реакцій, які можуть пояснити, як молекули неорганічної речовини перетворюються у форму життя. Завдяки їм у так званому «первинному супі» могли виникнути амінокислоти – «будівельні блоки», із яких потім утворилися перші живі організми.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі