Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Може пояснити зародження життя – учені зробили важливе відкриття

Важливо

Науковці із інституту Scripps Research (Каліфорнія, США) відкрили ряд хімічних реакцій, які можуть пояснити, як молекули неорганічної речовини перетворюються у форму життя. Завдяки їм у так званому «первинному супі» могли виникнути амінокислоти – «будівельні блоки», із яких потім утворилися перші живі організми.

Про це повідомляє New Atlas.

«Первинний суп» або «бульйон»- це поживне середовище, в якому мільярди років тому на Землі зародилося життя. Припускають, що молекули почали контактувати один з одним, коли отримали додаткову енергію. Наприклад, життя могло зародитися у підводних гідротермальних джерелах – від тепла магми, яка близько до поверхні. Або від удару блискавки у воду. Процеси йшли, поки не утворилися основні органічні компоненти, із них – амінокислоти, ті склалися у пептиди і протеїни і зрештою – у живі клітини.  

Науковці із Scripps Research створили власний рецепт «первинного супу» із відносно простих «інгредієнтів», які могли бути на Землі на початку її життя. Вони взяли ціанід, аміак, вуглекислий газ і альфа-кетокислоти і почали спостерігати за їх реакціями.

Кожен інгредієнт має свою роль. Альфа-кето кислоти – прекурсори, які сьогодні клітини використовують при будівництві амінокислот. Аміак – джерелу азоту, із якого будується білок. Ціанід виконує конверсію – переведення азоту у форму, яка підходить для біологічних організмів. А вуглекислий газ пришвидшує процес конверсії.

Хімічні процеси виявилися дуже простими, всупереч очікуванням науковців. Вони схожі на ті, що відбуваються у наших клітинах, коли там утворюються амінокислоти. Але цианід заміняє ензими, які є у нас і яких не було у «первинному бульйоні». Особливу роль у процесах науковці відводять вуглекислому газу.

«Як тільки ви додаєте вуглекислий газ, навіть трішечки, реакція розпочинається із великою швидкістю», – кажуть науковці.

Але окрім амінокислот у ході реакцій утворився оротат. У наших клітинах він є прекурсором у нуклеотидах, який створює ДНК і РНК. Науковці тепер будуть досліджувати, чи могли амінокислоти самі собою перетворитися на білки і чи міг один із білків взяти на себе функцію ензиму.

Як повідомляло раніше BitukMedia, новий вид викопних морських лілій із верхньої Юри ряду коматулід отримав назву Ausichicrinites zelenskyyi. Відкриття зробили польські науковці на чолі з Маріушем Саламоном.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі