Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Мистецтво навік-віків”: картина художника із Землі летить на Місяць

Важливо

Картина британського художника Саші Джафрі стане першим офіційним витвором мистецтва на Місяці. Робота вирушає на супутник Землі на ракеті  United Launch Alliance вже у березні. Ця подія вважається першою в історії комерційною місією NASA на Місяць і називається відповідно – Commercial Lunar Payload Services.

Про це розповідає CNN. 

У 1977 році космічні кораблі “Вояджер-1” і “Вояджер-2” стартували з мису Канаверал, штат Флорида. Їхня місія полягала у дослідженні Сонячної системи та за її межами. На борту кожного з них знаходились «золота платівка», мідний фонографічний диск із зображеннями, звуками природи та музикою. Все це мало дати уявлення про життя на Землі будь-якій розумній істоті, з якою міг зіткнутись апарат. Це були перші зображення, відправлені у відкритий космос.

Зараз, коли “Вояджери” мандрують у міжзоряний простір, митці починають досліджувати, що вони можуть зробити поза Землею. У березні твір художника та філантропа Саші Джафрі може опинитись на Місяці.

Джафрі, який живе в Об’єднаних Арабських Еміратах, назвав свою роботу We Rise Together – By the Light of the Moon (“Ми піднімаємось разом у світлі Місяця”). Це квадратна пластина із золота та алюмінію з візерунками, які нанесли на її поверхню за допомогою лазерів.

Робота Джафрі полетить на Місяць в рамках ініціатив NASA Commercial Lunar Payload Services. Картину доправить ракета United Launch Alliance, що працює на двигунах, розроблених Blue Origin Джеффа Безоса. Запуск з космічного центру  Кеннеді на мисі Канаверал, Флорида, запланований на перший тиждень березня.

Твір Джафрі – це гравюра із зображенням чоловічої та жіночої фігури в оточенні 88 сердець.

“Оригінальним витвором мистецтва був цей прекрасний мотив сердець. Дві фігури переплітаються, знову з’єднуються, а навколо них розквітає флора та фауна”, — пояснив Джафрі. Він каже, що хотів продемонструвати у своєму дизайні “об’єднання людства через любов та емпатію”.

Цей місячний візерунок презентували публіці ще під час ЕКСПО-2020 у Дубаї. Відтоді він проходив випробування. Потрібно було перевірити, як він витримає екстремальні температури на місячній поверхні. Зрештою за два роки випробувань з’ясували, що цей твір зможе залишатися там недоторканим мільйони років. І це незважаючи на те, що температура на Місяці коливається від мінус 173 до плюс 123 градусів за Цельсієм.

Саша Джафрі відомий своїми волелюбними витворами мистецтва та благодійністю. Фото – Pyong Sumaria

Але твір призначений не лише для любителів позаземного мистецтва. “Коли гравюра фізично висадиться на Місяці, у диспетчерській пролунає легкий звуковий сигнал”, — сказав Джафрі. За цим сигналом 88 NFT будуть випущені для продажу на Землі.

Джафрі планує передати всі виручені кошти гуманітарним благодійним організаціям. “Я сподіваюся зібрати величезну суму грошей для чотирьох головних викликів нашого світу – охорони здоров’я, освіти, сталого розвитку та рівності”, – сказав він.

Планується, що місячний посадковий модуль помістить роботу в кратер, відомий як Lacus Mortis (Озеро Смерті), де вона і залишиться “навік-віків”. За словами Джафрі, залежно від умов місія займе від п’яти днів до двох тижнів.

Роботи Джафрі – не єдині твори мистецтва, які залишили Землю за останні роки. У 2017 році робота ізраїльського художника Еяля Ґевера була надрукована на 3D-принтері на Міжнародній космічній станції (МКС). Художник звернувся до шанувальників своєї творчості з пропозицією надсилати йому записи, які містять сміх. Він перетворив звукові хвилі на цифрове зображення і відправив його на орбіту.

У 2017 році робота ізраїльського художника Еяля Гевера була надрукована на 3D-принтері на Міжнародній космічній станції (МКС). Зображення – Eyal Gever

У квітні минулого року інший ізраїльський художник Ліат Сігал і Ясмін Мероз, фізик з Тель-Авівського університету, створили твір мистецтва, який може існувати лише в космосі. Використовуючи відсутність сили тяжіння в космосі, “Неможливий об’єкт” являє собою багаторівневу структуру з металевих труб золотавого кольору, через які випускається вода. На Землі вода падала б на землю, але в космосі вона створює плаваючі елементи навколо скульптури. Вона була активований під час обертання МКС на висоті приблизно 400 км над Землею. Мероз і Сігал передбачали, що вода може обертатися навколо конструкції, утворюючи рідку оболонку, але на практиці вона поводилася зовсім інакше – утворила плаваючі кулі.

Скульптура «Неможливий об’єкт», розроблена фізиком Ясмін Мероз і сучасним художником Ліатом Сегалом, також прикрасила МКС. Ця багаторівнева конструкція з металевих труб випускала воду, яка створювала навколо скульптури плаваючі кулі. Зображення – .Eytan Stibbe and Rakia Art Mission (Ramon Foundation)

“Тепер мистецтво і культура можуть увійти в нову фізичну реальність. Це змусить створити речі, яких ми не можемо очікувати, які не могли б статися інакше”, – каже Ліат Сігал. Саша Джафрі також у захваті від творчих можливостей і вірить, що приватні космічні місії відкриють нові можливості для художників. “Я думаю, що люди використовують одержимість людей космосом”, – каже він. “Це новий ринок для світу мистецтва”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Денніс Тіто увійшов в історію в 2001 році. Він став першою людиною, яка вирушила на МКС власним коштом і провела там трохи більше тижня. Тепер 82-річний американець хоче побити другий рекорд і стати першим приватним космічним туристом, який облетить навколо Місяця. Він ще й дружину з собою бере.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі