Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хімік збирається створити музичну таблицю Менделєєва (ВІДЕО)

Важливо

Прості хімічні елементи звучать як акорди, а решта – як складніші гармонії, стверджує Уокер Сміт, дослідник з Університету Індіани (США). Вчений створює музичну таблицю Менделєєва, яка дозволить почути мелодію кожного з елементів.

Про це розповідає Phys. 

За словами Сміта, на ідею музичної періодичної таблиці його надихнув скандій, а саме його “чудові і складні” дискретні довжини хвиль світла.

За допомогою методу обробки ультразвуком Сміт перевів світло, яке випромінюють хімічні елементи, у звук. Всі елементи, перебуваючи під напругою, випромінюють видиме світло з  хвиль різних довжин і кольорів різної яскравості – у кожного ці параметри є унікальними.

Іноді, як в перехідних металів, йдеться про тисячі окремих відтінків. Картина виходить настільки складна, що зобразити її було б неможливо. Тут живопис програє музиці.

Для перетворення світлових даних на сукупність нот Сміт написав комп’ютерний код. Він дозволяє передати складності та нюанси кожного елемента: колірні довжини хвиль перетворилися на звукові хвилі, частота яких відповідає частоті світла, а амплітуда – яскравості.

З огляду на те, що видимий діапазон світла – від червоного до фіолетового – знаходиться на більш високій частоті, ніж чути звук, вчені зменшили звукові коливання хвиль на 10-12. Тепер людське вухо їх розрізняє.

Через те, що деякі хімічні елементи мають сотні чи навіть тисячі частот, з них вийшли цілі гармонії та ритми. Простіші елементи, такі як водень та гелій, звучать як музичні акорди, але інші мають більш складний набір звуків. Наприклад, кальцій звучить як дзвін з ритмом, цинк – то хор янголів, а дехто нагадує страшну музику з фільмів жахів, розповідає вчений.

Колеги Сміта зауважують, що не всі елементи такі прекрасні, деякі звучать досить фальшиво. Вони відповідають мікротонам (мікроінтервалам). Ці співзвуччя не вважаються милозвучними та рідко використовуються композиторами.

Автор збирається зібрати всі озвучені елементи в інтерактивний музичний інструмент. Натискаєш клавішу – бачиш колірне відображення кожного елемента, і водночас чуєш, як він звучить. Уокер Сміт пропонує використовувати майбутню музичну таблицю Менделєєва для навчання хімії людей з порушеннями зору.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені почули чарівний “спів” простору Чумацького шляху.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі