П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені почули чарівний “спів” простору Чумацького Шляху (ВІДЕО)

Важливо

Перевести світло зірки-цефеїди у гарну мелодію змогли дослідники науково-мистецького проєкту SYSTEM Sounds. Вони “озвучили” зірку RS Корми (RS Puppis), яка знаходиться на відстані близько 6,5 тис. світлових років від Землі. Послухайте як звучить простір навколо однієї з найдивовижніших зірок Чумацького Шляху.

Про це розповідає Science Alert.

Команда проаналізувала зроблене космічним телескопом Hubble зображення змінної зірки-цефеїди.  А «соніфікація» перевела зображення простору в чарівне стереофонічне звучання, яке зі звуженням кола до зірки стає дедалі голоснішим, завершуючись єдиним злиттям звуків. Висота звуку змінюється від центру зображення, а гучність відповідає яскравості світла.

Вибір для цих цілей однієї з цефеїд — зірок змінної яскравості — зроблено не випадково. За рахунок точної періодичності у зміні яскравості вчені можуть точно знати про її справжню світність і, тим самим легко розраховувати відстань до таких зірок.

Автори проєкту переконані, що їхня робота допоможе людям з обмеженнями зору або сліпотою “відчути” космос. Також вони зазначили, завдяки такому способу  можна виявити втрачені раніше деталі або помітити закономірності та почути слабші сигнали, які приховує шум.

Як повідомляло раніше BitukMedia, фахівці NASA оприлюднили опрацьований запис звукових хвиль від надмасивної чорної діри. Вона розташована на відстані 240 мільйонів світлових років від Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі