П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Це моторошно – NASA записало звуки чорної діри (відео)

Важливо

Фахівці NASA оприлюднили опрацьований запис звукових хвиль від надмасивної чорної діри. Вона розташована на відстані 240 мільйонів світлових років від Землі.

Про це повідомляє The Telegraph.

За даними Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA), чорна діра знаходиться у  центрі скупчення галактик у сузір’ї Персея. 

Саме вона видає акустичні хвилі, які вдалось піддати звуковій обробці. Фахівці NASA підняли аудіозапис на кілька октав, а також додала ноти, зафіксовані у чорній дірі раніше. Завдяки цьому ми можемо її почути.

“Співає” чорна діра, м’яко кажучи, моторошно.

“Помилкове уявлення про те, що в космосі немає звуку, виникає тому, що велика частина простору – це вакуум, що не дозволяє поширювати звукові хвилі. Однак у скупченні галактик так багато газу, що ми зловили справжній звук космосу. На записі посилили його і змішали з іншими даними, щоб почути чорну діру”, – розповіли у NASA.

Ще у 2003 році астрономи виявили щось справді дивне – акустичні хвилі, що поширюються через рясні обсяги газу навколо надмасивної чорної діри в центрі кластера Персея. Чорна діра випромінює хвилі, що викликають брижі в гарячому газі навколо. Саме їх нині і переклали на звук.

Як передавало раніше BitukMedia, під час шторму над Оклахомою у США науковці помітили найбільшу іоносферну блискавку за весь час спостереження. Це ніби «блискавка навиворіт», коли електричний заряд б’є не у землю, а у космос. Під час події утворився розряд, еквівалентний 60 звичайним блискавкам.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі