Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Із космосу зафіксували найбільшу «блискавку навиворіт» за весь час

Важливо

Під час шторму над Оклахомою у США науковці помітили найбільшу іоносферну блискавку за весь час спостереження. Це ніби «блискавка навиворіт», коли електричний заряд б’є не у землю, а у космос. Під час події утворився розряд, еквівалентний 60 звичайним блискавкам.

Про це повідомляє New Atlas.

Подія сталася у травня 2018-го, але належно оцінити її змогли лише зараз. Її зафіксували одночасно кілька приладів у тому числі наземний Lightning Mapping Arra і два космічні супутники – геостаціонарний укладач мап блискавок GLM і геостаціонарний операційний супутник для спостереження за довкіллям GOES.

Іоносферна блискавка відрізняється  тим, що б’є не у землю, як зазвичай, а у іоносферу – частину атмосфери над хмарами.

Науковці порахували, що блискавка викинула у іоносферу заряд у 300 кулонів, хоча звичайна блискавка викидає не більше 5 кулонів. У різних ділянках заряду температура різнилася від 204 °C до 4425 °C.   

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці, які спостерігають за атомним годинником, визначили найкоротший день за весь час з моменту запуску приладу. 29 червня цього року Земля здійснила свій оберт на 1,59 мілісекунд менше, ніж зазвичай. День скоротився, оскільки Земля пришвидчується, пояснюють експерти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі