П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Земля прискорюється – атомний годинник визначив найкоротшу добу сучасної історії

Важливо

Науковці, які спостерігають за атомним годинником, визначили найкоротший день за весь час з моменту запуску приладу. День скоротився, оскільки Земля пришвидчується, пояснюють експерти.

Про це повідомляє CNN.

29 червня цього року Земля здійснила свій оберт на 1,59 мілісекунд менше, ніж зазвичай. Про це кажуть у Міжнародній службі обертання Землі. Попередній рекорду був 19 липня – доба закінчилася на 1,47 мілісекунд раніше.  

Зазвичай наша планета обертається близько 86,400 секунд, тобто 24 години. Атомний годинник — це стандартизована одиниця вимірювання, яка використовується з 1950-х років для визначення часу та вимірювання показників обертання Землі.

У часи, коли жили динозаври, доба становила 23,5 години. Також відомо, що після 1820-го Земля почала уповільнюватися, але останнім часом вона знову набирає швидкість.

Науковці припускають, що це пов’язано зі зміною клімату, яка веде до танення льодовиків. Арктика і Антарктида раніше тиснули на Землю, але зараз льоду там стає менше, тиск зменшується – от і планета прискорюється, хоч і не значною мірою, пояснює Денніс Маккарті, колишній директор відділу часу Військово-морської обсерваторії США. Зараз Земля стає круглішою, її маса наближається до центру, що збільшує швидкість її обертання, каже він.

 До останнього часу Земля навпаки уповільнювалася і науковцям, які працюють із атомним годинником, довелося додавати «висикосні секунди», аби він співпадав із земним часом. З 1972-го їх додали аж 27. Тепер же доведеться віднімати, каже Маккарті. Якщо Земля продовжить прискорюватися, треба  буде відняти одну секунду через 3 чи 4 роки.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Південна Корея у четверг розпочала свою першу місію на Місяць. Її орбітальний апарат злетів у космос із станції у Флориді на борту ракети ракети SpaceX.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі