Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

П’ять років тому Tesla полетіла в космос – чи вріжеться вона у Землю?

Важливо

6 лютого 2018-го Ілон Маск відправив червоне авто марки Tesla у космос. Це був експеримент над здатністю надважкої ракети Falcon Heavy виводити вантажі на орбіту. Тепер астрономи міркують про долю автомобіля. Так, ймовірність зіткнення його із Землею у майбутньому оцінюють у 22%.

CNN зібрала думки про нинішніє та майбутнє знаметиного авто.

За автомобілем не влаштовували спеціального стеження. Тому астрономи зараз не знають, чи він цілий, чи його знищив потік метеоритів або космічна радіація.

Однак відомо, що авто (або те, що від нього лишилося) обертається довкола Сонця за орбітою, рівновіддаленою від орбіти Марса та Землі. Повз Марс Tesla має пролетіти у 2035-му. До того не очікують її наближення до інших планет. У 2047-му і 2050-му авто наблизиться до Землі і пролетить повз неї на відстані кілька мільйонів кілометрів.

В одній із наукових статей 2018 року було припущення, що ймовірність зіткнення автомобіля з Землею протягом наступних 15 млн років становить приблизно 22%. Імовірність того, що він вріжеться у Венеру чи Сонце, становить 12%. Однак, астрономи сподіваються, що при зіткненні із Землею машина згорить у верхніх шарах атмосфери.

втомобіль має власний запис у базі даних NASA Horizons, яка містить дані про всі тіла Сонячної системи, включаючи дослідницькі зонди, планети, місяці, комети та астероїди. Tesla вказана як об’єкт 143205, “SpaceX Roadster (spacecraft) (Tesla).” Розрахувати умовну траекторія переміщенням машини можна на сайті Orbitsimulator.

Як повідомляло BitukMedia, y ніч із 26 на 27 січня повз Землю пролетів великий астероїд 2023 BU. Він наблизиться до планети ближче, ніж орбіти деяких штучних супутників.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі