П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дивні дива: фігове дерево звисає зі склепіння стародавніх руїн

Важливо

В Італії в археологічному парку фігове дерево виросло не з того боку. Смоківниця буквально звисає з склепіння стародавньої печери. Дерево, що кинуло виклик гравітації, можна побачити в неаполітанському Терме ді Байе, а зовсім не в Догоридригом з серіалу “Дивні дива”.

Про це розповідає IFL Science.

Йдеться про історичну локацію в Неаполі (Італія), де відвідувачі стародавніх руїн Байе можуть спостерігати незвичайну картину. У печері Археологічного парку Терме ді Байе ховається норовливе фігове дерево. В це важко повірити, але воно буквально виросло не з того боку і тепер звисає просто зі склепіння печери.

Поява дерева, що не піддається гравітації, збентежила ботаніків. А ще більше – той факт, що смоківниця, схоже, взагалі не помічає своєї аномалії: активно росте (хоча й вниз) і навіть дає плоди. 

Фото – Lucamato/Shutterstock.com

У період свого розквіту давньоримське місто Байе було жвавим і модним курортом для правлячого класу. Нині там великий археологічний парк, який частково перебуває під товщею води. Археологи описують його як Монте-Карло давньоримської доби, де жили такі імператори як Август, Цезар і Нерон.

Вулик активності, Байє – на шкоду собі – розташовувався в активній вулканічній зоні. Протягом кількох століть рельєф земної кори в цьому регіоні викликала гідротермальну та сейсмічну активність, у результаті чого значна частина міста буквально сповзла під берегову лінію.

Щодо знаменитого фігового дерева, що росте догори дриґом, його можна побачити серед надземних римських руїн у парку Терме-ді-Байе. А от затонуле місто – під час прогулянки на човні зі скляним дном.

Як повідомляло раніше BitukMedia, різдвяний атрибут – омела – за своїм романтичним виглядом приховує таємницю. Насправді це напівпаразит, який атакує живі дерева. Форадендрон, рід омели, який часто використовують для прикраси осель, влучно перекладається з грецької як “злодій дерева”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі