П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ціна виживання: навіщо сому “крокодиловий” ген?

Важливо

Американські вчені “вбудували” антимікробний ген алігатора в геном сома, і той став на 100-400% живучішим. Без цього гена понад 40% вирощених риб гинуть. Очікується, що “алігаторні соми” допоможуть зберегти стійкість рибної промисловості. 

Про це пише Interesting Engineering.

У США соми складають більше половини попиту на рибу, що вирощується на фермах. При цьому майже 45% з них не доживають навіть до стадії мальків.

Команда вчених з Обернського університету (США) впровадила в геном сома “антимикробний” ген алігатора, який забезпечує захист цих плазунів від бактерій та вірусів. Гібрид, що вийшов, виявився дуже стійким до інфекцій і при цьому абсолютно стерильним – не здатним до розмноження.

Справа в тому, що соми дуже вразливі перед бактеріальними інфекціями, які погано лікуються антибіотиками. Тому вчені вирішили “підправити” сомову ДНК генами алігатора. Попередні дослідження показали, що кателіцидин, пептид, виявлений у крові алігаторів, мабуть, має антимікробні властивості — теорія полягає в тому, що він еволюціонував для захисту рептилій від інфекцій після сутичок з іншими алігаторами.

Технологією редагування геному CRISPR до тієї частини геному сома, що відповідає за вироблення ключового репродуктивного гормону, прицільно ввели “антимікробний” ген алігатора. Це забезпечило не тільки захист від інфекцій, а й “вимкнуло” здатність гібридів до розмноження.

Рівень виживання в так званих “алігаторних сомів”, виявився на 100–400% вищим, ніж в їхніх природних “родичів”. Можна бути спокійними: генно-модифіковані гібриди не вплинуть на екосистему – це гарантує їхня стерильність. Вони елементарно не зможуть поширити свій генотип у природному середовищі.

Щоправда, перспективи такого втручання в геном сома невиразні. Технологія CRISPR надто складна, щоб отримати достатню кількість трансгенної риби. Крім того, неясно, яким буде попит на генно-модифікованих сомів серед покупців. Самі дослідники стверджують, що “алігаторні соми” абсолютно безпечні для людини.

Дослідження все ще потребує рецензування. Можливість скуштувати CRISPR-модифікованого сома з’явиться не скоро. Досі у США управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів схвалило для продажу лише одну генетично модифіковану рибу — різновид лосося, створений для швидкого зростання. І цей процес схвалення зайняв майже 30 років. Тепер, коли прецедент схвалення вже є, оцінка другої ГМО-риби, ймовірно, не займе багато часу. Але це все одно не буде швидким або дешевим процесом. Тому рибоводам доведеться шукати інших способів захисту своїх колоній від хвороб.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на химерний вид печерної риби з таємничою, схожою на ріг структурою, що виступає з голови, натрапили дослідники у Китаї.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі