Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Схожу на єдинорога рибу знайшли в темних водах глибокої печери

Важливо

На химерний вид печерної риби з таємничою, схожою на ріг структурою, що виступає з голови, натрапили дослідники у Китаї. Мало того, що вона сліпа, так ще й не має луски та забарвлення. Науковці припускають, що ці риби незрячі, оскільки живуть у темних водах.

Про це розповідає Live Science.

Вчені вивчали риб роду sinocyclocheilus, які водяться лише в Китаї. Цей рід включає 76 різних видів. Більшість з них має схожі характеристики з виявленими видами – відсутність пігментації і луски, а також сліпота або значне погіршення зору.

Нову чудернацьку рибу виявили в середині печери в гірській провінції Гуйчжоу у доволі крихітному басейні – 1,8 метра завширшки і 0,8 метра завглибшки. Спершу дослідники навіть не підозрювали, що відкрили раніше невивчений вид.

Команда зібрала “єдинорогів”, щоб дослідити їх в лабораторії. Порівнявши рибину з іншими відомими видами та проаналізувавши її ДНК, дослідники зрозуміли, що вони виявили новий вид.

Риба має довжину від 10,5 до 14,6 см. В неї є дві пари вусиків, які, як припускають, використовуються для орієнтування в просторі. Але від всіх інших її вирізняє досить довгий наріст на голові. Він схожий на ріг, не має чіткого застосування та не зустрічається у близькоспоріднених видів. Завдяки цій особливості риба отримала свою назву — S. longicornus (походить від латинських слів longus “довгий” та cornu означає “ріг на лобі”).

Вчені поки не знайшли відповіді навіщо рибі цей ріг, але припускають, що що це якось пов’язане з життям у темних водах. Бо у видів, які покинули печери і живуть у світлих водах, такі роги не розвинулися.

Науковці продовжують вивчення своєї знахідки, щоб з’ясувати, як їй вдалося отримати свою дивовижну зовнішність.

Як повідомляло раніше BitukMedia, британський рибалка Енді Хаккет упіймав на озерах Блувотер-Лейкс у французькій Шампані 30-кілограмового гібрида звичайного та парчевого коропа. Легендарну рибину, відому як Керрот, – “Морквина” випустили у озера 20 років тому. І з того часу її не могли зловити.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі