Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гонка надпланет: Юпітер випередив Сатурн за кількістю супутників

Важливо

Юпітер — не тільки найбільша і найважча планета Сонячної системи, а тепер ще й найбагатша на супутники. Нещодавно астрономи Смітсонівської астрофізичної обсерваторії повідомили про виявлення у Юпітера 12 нових супутників. З ними та відомими раніше газовий гігант став тимчасовим переможцем у змаганнях із Сатурном.

Про це розповідає Sky and Telescope.

Астрономи вікрили ще 12 нових супутників Юпітера, збільшивши їхню кількість до рекордних 92. Жодна інша планета Сонячної ситеми не може таким похвалитись. Принаймні, на сьогодні.

Науковці впевнені, що і Сатурн має набагато більше супутників, ніж 83, і в майбутньому співвідношення знову зміниться. Справа в тому, що вчені поки не мають можливості підрахувати фрагменти великого супутника Сатурна, який зруйнувався кілька сотень мільйонів років тому. Уламки діаметром не більше трьох кілометрів і досі перебувають на орбіті Сатурна.  Якщо їх порахувати, то у цієї планети супутників може виявитися втричі більше, ніж в Юпітера.

Щодо нових супутників Юпітера всі вони знаходяться далеко від поверхні планети. Щоб здійснити повний оберт навколо Юпітера, їм потрібно понад 340 земних діб. Дев’ять з них обертаються на найдальших орбітах: доба на них триває понад 550 земних діб. Усі супутники невеликі, лише в п’яти з них діаметр перевищує 8 км.

Але це ще не всі відкриття. Виявилось, що дев’ять найвіддаленіших нових супутників мають ретроградну орбіту – обертаються у протилежному напрямку щодо обертання Юпітера. Вчені припустили, що вони могли бути “упіймані” гравітацією планети. А найдрібніші з них можуть бути залишками великих небесних тіл, що розбилися при зіткненнях один об одного.

Орбіти супутників Юпітера. Фото – Carnegie Inst. for Science / Roberto Molar Candanosa

Інші три супутники обертаються в одному з Юпітером напрямку і знаходяться ближче до нього, що може говорити про їхнє “рідне” для планети походження. Але їхні орбіти пролягають все ж таки далі від поверхні Юпітера, ніж орбіти чотирьох його найбільших супутників — Іо, Європи, Ганімеда та Каллісто.

Фахівці вважають, що ці новостворені супутники Юпітера можуть стати чудовими об’єктами для вивчення майбутніми космічними місіями. Їх планують віправити до Юпітера у найближчі роки.

Як повідомляло раніше BitukMedia, більше контрасту і кольору надали в NASA знімкам Юпітера. Їх зробив дослідницький апарат “Юнона” (Junо). Обидва варіанти продемонстрували публіці. Перший –  Юпітер очима людини, а другий, оброблений, розкриває особливості його атмосфери.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі