Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

З обробкою та без. У NASA є нові кольорові знімки Юпітера

Важливо

Більше контрасту і кольору надали в NASA знімкам Юпітера. Їх зробив дослідницький апарат “Юнона” (Junо). Обидва варіанти продемонстрували публіці. Перший –  Юпітер очима людини, а другий, оброблений, розкриває особливості його атмосфери.

Про це повідомляє Space.com.

Йдеться про фото Юпітера, які камера-телескоп JunoCam зробила на початку липня. З відстані 5300 км від вершин хмар газового гіганта.

На знімку атмосфера п’ятої планети Сонячної системи вражає своєю безтурботністю. Передусім завдяки нейтральним світло-бежевим відтінкам. Але тільки до того, як піддати фото графічній обробці. Саме вона дозволяє роздивитись всі деталі турбулентних потоків, що вирують навколо Юпітера.

Знімок обробив Бьорн Йонссон, інженер-програміст та ентузіаст космосу. Він посилив насиченість кольорів, через що картинка істотно змінилась. Ці грозові синьо-сірі тони, а також насичений пісочний розкривають неоднорідність газового складу атмосфери найбільшої планети нашої галактики. Йонссон своєю графічною обробкою дозволив вийти на передній план складній структурі атмосфери планети. 

Космічний зонд “Юнона” вийшов на орбіту Юпітера у 2016 році. Хоча сама місія стартувала ще 11 років тому в рамках програми NASA “Нові рубежі” (New Frontiers). Її мета – вивчення гравітаційного та магнітного полів Юпітера та перевірка гіпотези про наявність у газового гіганта твердого ядра.

Відтоді апарат зробив безліч цінних відкриттів. Наприклад, зафіксував електромагнітні хвилі зі супутника Юпітера Ганімеда. Вчені перетворили їх на звукову доріжку і отримали своєрідний саундтрек руху небесного тіла, – пише НВ.

Також апарат надає зображення поверхні Юпітера. З його допомогою вдається досліджувати особливості рельєфу планети. «Юнона» стала першим космічним зондом, що зробив світлини північного та південного полюсів Юпітера. Попереднім космічним місіям не вдавалось сфотографувати полюси Юпітера, також це неможливо зробити із Землі. Відомо, що “Юнона” продовжить свою роботу щонайменше до 2025 року.

Як повідомляло раніше BitukMedia, NASA оприлюднило нові знімки Юпітера. Два зображення найбільшої планети Сонячної системи зроблено телескопом Джеймса Вебба. Вчені у захваті: вдалося зафіксувати полярні сяйва.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі