П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Небачений Юпітер – показали унікальні фото газового гіганта

Важливо

NASA оприлюднило нові знімки Юпітера. Два зображення найбільшої планети Сонячної системи зроблено телескопом Джеймса Вебба. Вчені у захваті: вдалося зафіксувати полярні сяйва.

Про це передає BBC.

Космічний телескоп Джеймса Вебба (JWST) сфотографував Юпітер у липні. Астрономи назвали ці знімки “неймовірними”.

Фотографії перевели у видимий для людини спектр, щоб вони отримали колір і стали більш виразними. Адже телескоп робить знімки в інфрачервоному спектрі, яке людське око не сприймає.

“Чесно кажучи, ми не очікували, що все буде так добре. Це справді неймовірно, що на одному зображенні ми можемо бачити деталі Юпітера разом з його кільцями та крихітними супутниками, видно навіть галактики”, – заявила астроном Імке де Патер, почесний професор Каліфорнійського університету у Берклі.

У NASA стверджують, що на знімку Юпітера, зібраного з кількох зображень з телескопа, полярні сяйва здіймаються на велику висоту як над північним, так і над південним полюсами Юпітера. Полярне сяйво – це світлове шоу на небі, викликане Сонцем.

А от  Велика Червона Пляма – шторм настільки великий, що міг би поглинути Землю – виглядала білою. Це тому, що вона відбиває багато сонячного світла.

Фото – NASA

JWST був запущений у грудні 2021 року. Зраза він знаходиться десь на відстані 1,6 мільйона км від Землі. Космічний телескоп Джеймса Вебба може виявляти світло, яке почало свій рух до Землі ще 13 мільярдів років тому, одразу після Великого вибуху.

Очікується, що JWST стане гідним наступником знаменитого телескопа Hubble і у найближчі 20 років сприятиме чималій кількості відкриттів.

Як раніше передавало BitukMedia, науковці створили й показали перше 3D-зображення атмосфери Юпітера на основі даних, які зібрав космічний апарат «Юнона».

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі