Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рідкісні звуки Арктики та Антарктики: дослідники та музиканти записали льодовий “спів” (ВІДЕО)

Важливо

Вчені та музиканти запустили спеціальний проєкт, щоб познайомити людей з рідкісними звуками, записаними під водою у полярних регіонах. Вони демонструють, наскільки шумними стали океани через активність людини.

Про це розповідає BBC. 

Проєкт знайомить людей з 50 рідкісними звуками Арктики та Антарктики, записаними під водою.

Підводні мікрофони прикріпили до поплавців з науковими приладами та залишили в Арктиці та Антарктиці приблизно на два роки. На запис зокрема потрапили крики мало вивченого антарктичного тюленя. Ці тварини живуть у відкритих морях і на важкодоступних льодах. Вчені зафіксували п’ять звуків на різних частотах.

Також були записані звуки малих полосатиків, нарвалів та горбатих китів. Ще мікрофони зафіксували “спів” льодів, викликаний їхнім рухом у воді та зміною погодних умов, а разом з ним бурхливий скид шельфових льодовиків — цей процес прискорюється через зміну клімату.

Приймачі також вловлювали антропогенний шум в океанах, викликаний судноплавством та видобутком нафти та газу. Шумове забруднення від сейсмічних вибухів, які використовуються для дослідження морського дна, поширюється на величезні відстані і негативно впливає життя тварин.

“Ці звуки є досить чужими для більшості людей. Напевно, ми думаємо, що знаємо, як звучать полюси, але часто це уявляють не так”, – каже дослідник Герайнт Ріс Віттакер.

Доктор  Віттакер сподівається, що прослуховування звуків змусить людей задуматися про полярні океани, які займають 71% поверхні нашої планети і мають велике значення для збереження життя на Землі.

Саунд-арт проєкт Cities and Memory також перетворив підводні шуми на музичні композиції, присвячені зміні клімату. Звуки та композиції тут.

“З урахуванням того, що полюси Землі нагріваються швидше, ніж решта світу, ця колекція звуків повинна привернути увагу до захопливого, але швидко мінливого навколишнього середовища. Вона спонукає нас думати, як зберегти його для майбутніх поколінь”, — пояснює засновник проєкту.

Вчені сподіваються, що взаємодія з мистецтвом вдихне нове життя в наукові дані та зробить їх доступними для широкого загалу. Це допоможе привернути увагу до захисту та відновлення довкілля нашої планети, що знаходиться під загрозою зникнення.

Як повідомляло раніше BitukMedia, команда вчених з Кембриджського університету вирішила привернути увагу до проблеми вимирання горбатих китів. У співпраці з професійним композитором відредагували знамениту увертюру. Під час її виконання поступово зникають ноти – так само як на Землі зникають кити.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі