Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чим менше китів, чим менше нот – вчені звертаються до людства через музику (ВІДЕО)

Важливо

Команда вчених з Кембриджського університету вирішила достукатись до суспільства через музику. Вони знайшли оригінальний спосіб привернути увагу до проблеми вимирання горбатих китів. У співпраці з професійним композитором відредагували знамениту увертюру. Під час її виконання поступово зникають ноти – так само як на Землі зникають кити.

Про це розповідає портал Phys.

За словами вчених, науковим статтям не вдається “достукатись” до свідомості людей. Так виникла ідея спробувати щось більш інтуїтивне та емоційне. Музика якраз підійшла.

Вчені обрали класичну увертюру Фелікса Мендельсона “Гебриди, або Фінгалова печера”. На її створення композитора надихнула поїздка до Гебридських островів, що біля берегів Шотландії. Вибір цього твору не випадковий. В цій увертюрі приблизно стільки ж нот, скільки північноатлантичних горбатих китів мешкало у морі ще на початку ХІХ століття. Йдеться про 30 тисяч особин. І лише за сторіччя – вже до 1920 року – китобійний промисел знищив дві третини популяції.

Так і слухачі увертюри починають помічати, що музика поступово стає дедалі біднішою, а потім і взагалі замовкає. За словами авторів, вони хотіли продемонструвати, що так само людство поступово втрачає біорізноманіття природи.

Це твір назвали “Відредаговані Гебриди”. Вперше на публіці його виконав Оркестр дикої природи з 38 музикантів на фестивалі дикої природи (Wilderness) у Великій Британії. Ідею та виконання зустріли бурхливими оплесками.

Як зазначив Юен Кемпбелл, композитор та співробітник коледжу Черчилля та Мюррея Едвардса в Кембриджі, на Wilderness була непідготована публіка – люди приїхали туди, щоби добре провести час. “Але якимось чином це спрацювало”

Не лише кити, а й близько мільйона видів перебувають зараз на межі зникнення, – вказують автори. І якщо вже музика виявилася дієвим способом привернути увагу до проблеми, вчені сподіваються, що почують й їхні пропозиції щодо відновлення біорізноманітності.

За підрахунками фахівців, популяція горбатих китів може щорічно зростати на 8%. Але для цього потрібно коригувати промисел – визначити морські території під охороною, змінити маршрути перевезень. Це принаймні збереже китів від зіткнення з кораблями, а води – від забруднення. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, арктичного кита білугу виявили в районі шлюзу на річці Сена на відстані 70 км від Парижа. Науковці намагаються спрямувати його до гирла, аби він вийшов в океан.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі