Середа, 22 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виявлено найглибшу блакитну діру в світі – з прихованими печерами та тунелями (ВІДЕО)

Важливо

Блакитна діра Таам Джа біля Мексики є найглибшою підводною воронкою у світі, виявили дослідники. І вони ще навіть не досягли дна! Згідно з новими вимірюваннями, Таам Джа заглиблюється на щонайменше 420 метрів нижче рівня моря і може бути пов’язана лабіринтом підводних печер і тунелів.

Про це розповідає Live Science.

Нові вимірювання демонструють, що блакитна діра Таам Джа (TJBH), яка знаходиться в затоці Четумаль біля південно-східного узбережжя півострова Юкатан, сягає щонайменше 420 м нижче рівня моря. Це на 119 м більше за попереднього рекордсмена – Синю діру Санша Йонле, також відому як Діра Дракона у Південнокитайському морі. 

Блакитну діру Таам Джа (TJBH) біля Мексики вперше описали лише 2023 року. Тоді для оцінки її глибини науковці використовували технологію ехолокації – випускали у море звук і реєстрували швидкість його відбиття від дна. Вони визначили, що Таам Джа, оточена мілиною в лише 5 метрів глибиною, сягає принаймні 274,4 метра нижче рівня моря. Однак такі непрямі методи можуть давати похибку, наприклад, через зміну проходження звукових хвиль крізь шари води з різною щільністю чи наштовхування на перешкоди.

Аби уточнити глибину блакитної діри в затоці Четумаль, під час експедиції 6 грудня 2023 року вчені скористалися прямим методом вимірювання. Вони опустили з корабля CTD – пристрій з набором зондів, які зчитують і передають властивості води на поверхню в режимі реального часу через кабель. Він дозволяє оцінювати солоність, температуру та глибину. Так з’ясувалося, що дно сягає ще більшої глибини за первинні виміри – щонайменше на 146 метрів.

Зображення – Alcérreca-Huerta et al. Frontiers in Marine Science (2024)

Пристрій також виділив різні шари води всередині блакитної діри, включно з шаром нижче 400 м, де умови температури та солоності нагадували умови Карибського моря та прилеглих прибережних рифових лагун. Згідно з дослідженням, це свідчить про те, що TJBH може бути з’єднана з океаном через приховану мережу тунелів і печер. Точніше на це вкажуть наступні вивчення, як і про біорізноманіття Таам Джа.

Прилад CTD, використаний для недавньої роботи, також не знайшов дна блакитної діри, оскільки він міг працювати лише на глибині 500 м. 

Далі вчені планують розшифрувати максимальну глибину TJBH. “У глибинах Таам Джа також може лежати біорізноманіття, яке потрібно досліджувати”, — додають вчені.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені з Австралії та Японії встановили новий рекорд — їм вдалося знайти та зняти на камеру найбільш глибоководну рибу з усіх коли-небудь знайдених. Риба належить до раніше невідомого виду та мешкає на глибині 8336 метрів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі