Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нова блакитна діра посіла друге місце у топі найглибших печер світу (ВІДЕО)

Важливо

Величезну блакитну діру – підводну вертикальну печеру – знайшли біля південно-східного узбережжя півострова Юкатан в мексиканській затоці Четумаль. За підрахунками вчених, своєю глибиною вона поступається лише 300-метровій дірі, виявленій у Китаї.

Про це розповідає IFL Science.

Вчені з Коледжу ла-Фронтера-Сур виявили блакитну діру ще у вересні 2021 року, але тільки днями опублікували дослідження про знахідку. Йдеться про другу з глибини блакитну діру у світі – 274 метри.

Юкатанську блакитну діру назвали Таам-Джа (Taam ja’) – мовою майя “глибока вода”. Площа її поверхні – 13 690 кв метрів. У печери дуже круті 80-градусні схили. Її гирло знаходиться трохи менше ніж на 5 метрів нижче рівня моря, де вода зсуттєво змінюється – залежно від градієнтів температури та солоності. Дослідники вважають, що знайдена блакитна діра є частиною підводної печерної системи в Мексиці Сак-Актун (Sistema Sac Actun).

Своєю глибиною Таам-Джа поступається лише жолобу, знайденому у Санша Юнле, Китай, глибина якого – 300 метрів. Однак нова блакитна діра помітно глибша, ніж знаменита Велика синя, що біля узбережжя Белізу. Печера стала знаменитою завдяки Жаку-Іву Кусто, який оголосив її одним з десяти найкращих місць для підводного плавання у світі. У 1971 році він провів дослідження цієї печери і наніс на карту її глибину – 125 метрів. 

Велика Синя діра на узбережжі Белізу.

Тепер дослідники планують зосередитись на аналізі мікробного розмаїття вод та розуміння того, яке життя тут можна знайти, а також вивчити геологію печери.

Блакитні діри виникли під час останнього льодовикового періоду. Тоді море було на сто метрів нижче, ніж зараз. Спочатку діри формувалися як вапнякові печери, потім рівень води піднявся, і стеля порожнього простору впала. Після цього печеру затопило море.

Під час занурення дослідники також виявили скам’янілості стародавніх черепах та крокодилів, що застрягли у подібних блакитних дірах. Крім того, попередні дослідження свідчать про те, що подібні місця є жвавим місцем проживання, тут можна зустріти коралів, черепах і навіть таких великих хижаків як акули, не кажучи вже про те, що в блакитних дірах також процвітає мікробне життя.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені з Австралії та Японії встановили новий рекорд — їм вдалося знайти та зняти на камеру найбільш глибоководну рибу з усіх коли-небудь знайдених. Риба належить до раніше невідомого виду та мешкає на глибині 8336 метрів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі