Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Яя їде додому: панда повертається після 20 років життя в США

Важливо

Китай забере панду Яя із зоопарку американського штату Теннессі на батьківщину. Так вирішило управління лісового та степового господарства КНР. Тварина прожила у Сполучених Штатах понад 20 років.

Про це повідомляє агентство Xinhua.

Я-Я народилась в Пекінському зоопарку в серпні 2000 року. А до до США прибула в 2003 році разом з пандою Ле Ле як посланці дружби. Відтоді екзотична тварина тішила відвідувачів зоопарку Мемфіса. Спочатку угоду про перебування Я-Я в США було укладено на 10 років. Коли термін збіг, сторони домовились ще на аналогічний термін. У грудні 2022 року китайська сторона заявила про повернення бамбукового ведмедя на батьківщину.

У лютому поточного року китайські експерти прибули до зоопарку Мемфіса, щоб перевірити стан здоров’я тварини. Вони виявили, що шерсть панди сильно порідшала через шкірне захворювання. Зараз Яя поступово переводять на прийняте в Китаї спеціальне харчування для великих панд, які у неволі.

За домовленістю китайської та американської сторін, тварину посадять на літак рейсом до Шанхаю вже найближчим часом.

Напередодні зоопарк оприлюднив зворушливе відео – мешканці зоопарку приходять попрощатись з Яя.

Китайська влада активно використовує панд у політичних цілях. КНР відправляє панд в якості офіційних подарунків, аби задекларувати дружнє ставлення Піднебесної до тієї чи іншої країни. Згідно з правилами, дитинчата панд, народжені від подарованих або тимчасово відправлених іншій країні ведмедів, повертаються Китаю.

Як розповідало раніше BitukMedia, зоопарк фінського міста Ехтярі може повернути до Китаю двох панд. Червонокнижні тварини виявились надто дорогими в утриманні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі