Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Витратна дипломатія: панди розоряють європейський зоопарк

Важливо

Зоопарк фінського міста Ехтярі може повернути до Китаю двох панд. Червонокнижні тварини виявились надто дорогими в утриманні. А пандемія розвіяла надії на те, що дорогі тварини стануть прибутковою туристичною атракцією.

Про це розповідає Euractiv.

Бамбукові ведмеді Лумі та Пірі знаходяться в Суомі з січня 2018 року. 5 років тому президент Китаю Сі Цзіньпін позичив панд Фінляндії за результатами свого візиту до країни. Але позика виявилась не безоплатною: за умовами угоди за перебування тварин в Фінляндії треба платити, і чимало.

Точну суму офіційно не розголошують, але, за даними фінських ЗМІ, зоопарк перераховує до китайського Фонду збереження панд близько мільйона євро щороку. Йдеться про, так звану, “позику на розведення”. Окрім цього, офіційні витрати на панд становлять 1,5 мільйона євро на рік.

В Ехтярі сподівались, що панди Лумі та Пірі стануть головною туристичною атракцією провінційного зоопарку. Передбачалося, що після появи там чорно-білих ведмедів відвідуваність зросте до 280 тисяч чоловік на рік. Для тварин збудували “Будинок панд” та виділили їм величезну територію. Але не так сталось, як гадалось. Все зіпсувала пандемія. Через суворі локдауни минулих років потік відвідувачів вичерпався майже до нуля, передають фінські інтернет-видання.

Панда Пірі. Фото – Ähtäri Zoo Finland

Зрештою, зоопарк накопичив борги. У листопаді 2021 року посольство Китаю в Суомі навіть збирало пожертвування на їжу для панд

Залишилося ще 10 років до закінчення терміну оренди, тож, фінська влада була змушена втрутитись. Справа набула державного рівня. Міністр сільського господарства Антті Курвінен минулого тижня скасував заплановане бюджетне фінансування в розмірі 5 мільйонів євро. 

Панда Лумі. Фото – Ähtäri Zoo Finland

“Робоча група розгляне майбутнє орендованих панд, оскільки це питання так чи інакше має бути вирішено найближчим часом”, — написав Курвінен у Twitter. Питання також передано на розгляд робочої групи, до якої увійшли представники міністерства сільського господарства та фінансів.

Поки залишається незрозумілим, хто буде оплачувати рахунок на продовження оренди бамбукових ведмедів. Влада Суомі розглядає можливість створення фонду для пошуку необхідного фінансування – фінські чиновники переживають, що через повернення “подарунка” можуть зіпсувати торгові відносини з Пекіном. 

Позика панд була приурочена до 1000-річчя Фінляндії. Так звана “дипломатія панд” є знаком доброї волі та солідарності між країнами.

В ЄС гігантські панди живуть лише в шести зоопарках – в Австрії, Бельгії, Франції, Німеччині, Нідерландах та Іспанії.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Болгарському національному природничому музеї виявили рештки древньої панди, яка мешкала у Європі. Відкриття унікальне – раніше про таких тварин не знали. Вид встановили лише за двома зубами, які припадали пилом у сховищі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі