П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Раніше невідома – випадково знайшли зуби європейської панди

Важливо

У Болгарському національному природничому музеї виявили рештки древньої панди, яка мешкала у Європі. Відкриття унікальне – раніше про таких тварин не знали. Вид встановили лише за двома зубами, які припадали пилом у сховищі.

Про це повідомляє CNN.

Все почалося з того, що у сховищі музею знайшли два зуби – ікло і кутній зуб. До них була прикріплена записка із нерозбірливими написами. Болгарський науковець Микола Спасов і Цігао Цзянцзуо, фахівець з панд з Пекінського університету в Китаї, провели дослідження і встановив, що це невідомий раніше вид панди. Він мешкав на болотистій території нинішньої Європи 6 млн років тому – наприкінці епохи міоцену.

«Мені знадобилося багато років, щоб зрозуміти, із якої місцевості походять рештки і який їхній вік. Потім знадобилося багато часу, щоб зрозуміти, що це за вид – і я з’ясував, що це невідома викопна велика панда», – написав Спасов у пресрелізі дослідження.

Рештки знайшли наприкінці 1970-х. Їх розкопали серед покладів кам’яного вугілля – і це свідчить, що тварина жила у болотистій лісистій місцевості. За розміром вона була трохи менше від великих панд, які зараз мешкають у Китаї. Зуби були не на стільки гострими, аби жувати бамбук, тому викопна панда їла більш м’які рослини, говорять дослідники.

Тварину назвали Agriarctos nikolovi на честь музейного палеонтолога Івана Ніколова, який першим каталогізував знахідку. Науковці припускають, що тварина могла вимерти, коли Середземне море, яке займало більше площі, висохло і зменшилося.

Навіть якщо європейська панда не була така перебірлива у їжі і середовищі існування, зміни клімату призвели до її вимирання, кажуть науковці.

Як повідомляло раніше BitukMedia, американський Фонд музею Альбукерке повернув Мексиці 12 древніх артефатків. Серед них – нефритові скульптури корінного племені ольмеків, фігурки з міста Сакатекас, чаші із гробниць та  глиняні фігурки, яким тисячі років. Їх випадково знайшли у сховищі музею Альбукерке п’ять місяців тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі